Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014 10:12

Market Beat: Οι ξένες αγορές και η αδιάφορη ροή των ειδήσεων ευνοούν την πτώση

Οι αναλυτές της αγοράς μετοχών στην Αθήνα αναγνωρίζουν πως είναι μεγάλο το διάστημα που θα χρειαστεί για να λυθούν οι κεντρικές εκκρεμότητες για την ελληνική οικονομία. Πολλά από όσα θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές ανοδικά αγνοήθηκαν τις τελευταίες μέρες και αυτό είναι ενδεικτικό της ψυχολογίας και των διαθέσεων των ξένων θεσμικών.

Οι αναλυτές της αγοράς μετοχών στην Αθήνα αναγνωρίζουν πως είναι μεγάλο το διάστημα που θα χρειαστεί για να λυθούν οι κεντρικές εκκρεμότητες για την ελληνική οικονομία. Πολλά από όσα θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές ανοδικά αγνοήθηκαν τις τελευταίες μέρες και αυτό είναι ενδεικτικό της ψυχολογίας και των διαθέσεων των ξένων θεσμικών. Η απόρριψη της απόσχισης της Σκωτίας από τη Βρετανία που φρέναρε το κύμα του Ευρωσκεπτικισμού στην Ε.Ε. δεν χαροποίησε τους συναλλασσόμενους στο ΧΑ. Η διατήρηση της θέσης στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια από την FTSE δεν έδωσε μια στήριξη στις πιέσεις. Η παρουσία των Σαμαρά Μέρκελ μπροστά στους δημοσιογράφους και όσα ειπώθηκαν δεν ενεργοποίησαν τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου.

Πιθανά γιατί οι αναλυτές που επηρεάζουν τους επαγγελματίες επενδυτές του εξωτερικού συμφωνούν με την εκτίμηση της στήλης πως στο Βερολίνο θα συζητούσαν τον τρόπο για να κλωτσήσουν το πρόβλημα παρακάτω. Πίσω από τις γραμμές των δηλώσεων ωστόσο θεωρούμε πως υπήρξαν θετικά από την επίσκεψη του πρωθυπουργού. Κύρια η αναγνώριση των θετικών που έχουν επιτευχθεί και η μη αναφορά στα αρνητικά που αφορούν σε δέση ανεκπλήρωτων υποχρεώσεων. Ο πρωθυπουργός πληροφόρησε την Καγκελάριο για την απόφαση να μην χρησιμοποιηθούν τα τελευταία δις ευρώ ΔΝΤ, επιχειρώντας να αντικαταστήσει αυτά τα κεφάλαια με άλλες διαδικασίες. Νομίζουμε πως η Μέρκελ δεν αρνήθηκε το δικαίωμα στην προσπάθεια, που αφορά στο δρόμο που επέλεξε η κυβέρνηση, εμπνευσμένη πιθανά από το παράδειγμα της Πορτογαλίας.

Οι αεροπορικές επιδρομές στη Συρία έριξαν τις μετοχές διεθνώς και αύξησαν επίσης τη ζήτηση για κάποιο ασφαλές καταφύγιο όπως το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ. Αυτό έσπρωξε το επίπεδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων χαμηλότερα, κάτι που με τη σειρά του βοηθά να σταματήσει η πρόσφατη ισχυροποίηση του δολαρίου.

Οι traders στα παράγωγα έδωσαν τιμή εκκαθάρισης στο ΣΜΕ τρέχουσας σειράς στις 356,00 μονάδες με τον υποκείμενο στις 357,50 αφού η διακύμανση υπερδιπλασιάστηκε και οι ανοικτές θέσεις ανέβηκαν σε 49.168. Η αύξηση των αρνητικών προσδοκιών προκλήθηκε από το φαινόμενο της επιστροφής του δείκτη σε επίπεδα τιμών που είχαν εμφανιστεί στο πρόσφατο παρελθόν στις 19 Αυγούστου. Υπενθυμίζουμε πως στις 18 Αυγούστου ο 25άρης λόγω πιέσεων στις μετοχές των Τραπεζών έγραψε απώλειες -2,64% και έκλεισε στις 350,12 μονάδες με ελάχιστο μέρας τις 348,6 μονάδες. Είναι συνεπώς από τεχνικής πλευράς πιθανό να δοκιμαστούν εκείνα τα επίπεδα, αφού χθες οι τράπεζες συνέβαλλαν στην υποχώρηση του ΧΑ σε σημαντικό βαθμό και έχοντας απασχολήσει πάνω από 60% του τζίρου της αγοράς.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με απώλειες έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, καθώς έχουν επανέλθει οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ενώ την ίδια ώρα αποτιμήθηκε αρνητικά η πρόταση της κυβέρνησης για αλλαγή του φορολογικού πλαισίου που διέπει τις συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,68% στις 17.055,87 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε απώλειες 0,42% στις 4.508,69 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,58% στις 1.982,77 μονάδες.

Οι πιέσεις εντάθηκαν χθες εξαιτίας του ότι το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει σχέδιο περιορισμού των συμφωνιών που επιτρέπουν στις εταιρίες να προστατεύουν τα έσοδά τους στο εξωτερικό από τους αμερικανικούς φόρους. Η εξέλιξη αυτή πλήττει τις κυοφορούμενες εξαγορές και συγχωνεύσεις, καθώς πολλές εταιρείες προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις διαφορές φορολογίας, προχωρούν σε εξαγορές και μετακινούν την φορολογική τους έδρα στο εξωτερικό.

Στο ταμπλό, η CarMax υποχώρησε κατά 9,5%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη δευτέρου τριμήνου χρήσης, εξαιρουμένων έκτακτων εσόδων, διαμορφώθηκαν στα 64 σεντς ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 67 σεντς ανά μετοχή.

Ημέρα, λοιπόν, απωλειών για όλες σχεδόν τις εταιρείες που βρίσκονται στα διαδικασία εξαγορών ή συγχωνεύσεων με αντίστοιχες εκτός αμερικανικού εδάφους. Η AbbVie, η οποία συμφώνησε τον Ιούλιο να εξαγοράσει την ιρλανδική Shire έχασε 1,9%, η Medtronic υποχώρησε κατά 2,6%, καθώς έχει προσπαθήσει να εξαγοράσει την επίσης ιρλανδική Covidien. Παράλληλα, η Abbott Laboratories βρέθηκε στο -1,7%, καθώς κυοφορείται συμφωνία με την Mylan.

Επίσης, συνεχίστηκε και σήμερα η διόρθωση της Alibaba, η οποία υποχώρησε κατά 3%, μετά το χθεσινό -4,3%. Την Παρασκευή, στο ντεμπούτο της στο ταμπλό της Wall Street, η μετοχή της εταιρείας σημείωσε άλμα 38%.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, άνοδο 0,1% σημείωσε ο δείκτης τιμών κατοικιών FHFA στον Ιούλιο στις ΗΠΑ, ενώ σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2013 ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 4,4%.

Ευρώπη

Με τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 11 εβδομάδων έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με την αγορά να αποτιμά αρνητικά τα στοιχεία για την πορεία των οικονομιών της Ευρωζώνης που ανακοινώθηκαν χθες.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 ^FTSE-1,44% κατέγραψε πτώση 1,44% στις 6.676 μονάδες, ο γερμανικός DAX ^GDAXI-1,59% υποχώρησε κατά 1,59% στις 9.595 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40^FCHI-1,87% έκλεισε με απώλειες 1,88% στις 4.359 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 1,39% στις 341,89 μονάδες, με τους 19 υποκλάδους να υποχωρούν, όπως και ανεξαιρέτως οι 18 δυτικοευρωπαϊκοί δείκτες.

Οι πιέσεις εντάθηκαν όταν έγινε γνωστό ότι ο αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει σχέδιο περιορισμού των συμφωνιών που επιτρέπουν στις εταιρίες να προστατεύουν τα έσοδά τους στο εξωτερικό από τους αμερικανικούς φόρους. Η εξέλιξη αυτή πλήττει τις κυοφορούμενες εξαγορές και συγχωνεύσεις, καθώς πολλές εταιρείες προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις διαφορές φορολογίας, προχωρούν σε εξαγορές και μετακινούν την φορολογική τους έδρα στο εξωτερικό.

Έτσι, στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκε και ο κλάδος της υγείας ο οποίος έκλεισε με απώλειες 1,3%. Η AstraZeneca, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εξαγοράς από την Pfizer, υποχώρησε 3,5%. Επίσης, η Shire, η οποία συμφώνησε να εξαγοραστεί από την AbbVie έχασε 2,4%, ενώ και η Smith & Nephew, η οποία έχει μπει στο στόχαστρο της Stryker, σημείωσε απώλειες 2,8%.

Στο -9,7% βρέθηκε η Raiffeisen, η οποία ανακοίνωσε ότι η κρίση στην Ουκρανία έχει εκτοξεύσει τα προβληματικά της δάνεια, με τις προβλέψεις πλέον να εκτιμάται ότι θα αυξηθούν στα 1,7 δισ. ευρώ φέτος, από 1,15 δισ. ευρώ το 2013.

Απώλειες 4,2% και για την Tesco, η οποία συνεχίζει τη διόρθωση που ξεκίνησε προχθές (-12%), μετά την ανακοίνωση περί λάθους ύψους 250 εκατ. στερλινών στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του έτους. Ήδη τέσσερα στελέχη του διοικητικού συμβουλίου απομακρύνθηκαν.

Στον αντίποδα, η Yara International κέρδισε 3,9%, καθώς βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για πιθανή συγχώνευση με την CF Industries Holdings, με στόχο την επέκταση στη Βόρεια Αμερική.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών υποχώρησε ο σύνθετος δείκτης PMI της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο.

ΧΑ

Με ισχυρές απώλειες έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, ευθυγραμμισμένο πλήρως με την αρνητική εικόνα όλων σχεδόν των ευρωπαϊκών αγορών θέτοντας σε δοκιμασία σημαντικές στηρίξεις.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 2,59% στις 1.103,70 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.130,15 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.102,52. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 5,24% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 82,74 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 6,32 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Καμία μετοχή του FTSE25 δεν κατάφερε να διαφοροποιηθεί στο γενικότερο αρνητικό κλίμα, κλείνοντας "συντονισμένα" με απώλειες. Ο τραπεζικός κλάδος εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά ρυθμιστής των εξελίξεων στο ταμπλό, καθώς η εικόνα που δίδεται τόσο από αναλυτές όσο και από παράγοντες της αγοράς είναι ότι έως τα μέσα Οκτωβρίου δεν θα υπάρξουν νέα για την κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, η οποία και την καθιστά ευάλωτη σε παντός είδους φημολογία και διαρροές για τα αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε ξανά κάτω από τις 150 μονάδες μετά το σημερινό του -2,44% που τον οδήγησε στις 147,67 μονάδες. Η δική του αξία συναλλαγών στα 55,6 εκατ. ευρώ (62,5%). Η Εθνική υποχώρησε κατά 2,53% στα 2,31 ευρώ, η Alpha Bank έκλεισε στο -3,13% και στα 0,6200 ευρώ, η Πειραιώς έχασε 1,48% στα 1,33 ευρώ και η Eurobank βρέθηκε στο -2,59% και στα 0,3380 ευρώ. Απώλειες που έφτασαν το 4,95% σημείωσε η Attica Bank,  με τη διοίκηση σήμερα να παραπέμπει στην προσεχή Γενική Συνέλευση των μετόχων την απόφαση για την αύξηση κεφαλαίου των 434 εκατ ευρώ.

Ισχυρές ήταν οι απώλειες για τις μετοχές του FTSE, με την Μυτιληναίος να ξεχωρίζει με το -4,79%, την Ελλάκτωρ και τη ΔΕΗ  να ακολουθούν με απώλειες 3,94%, τη MIG να κλείνει στο -3,69% και τον ΟΠΑΠ στο -3,50%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,69% στις 357,50 μονάδες με την αξία των συναλλαγών του στα 85,46 εκατ. ευρώ και στο 96% του συνολικού τζίρου.

Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap20) έχασε το 1,09% της αξίας του ολοκληρώνοντας στις 1.022,04 μονάδες με τον τζίρο του ιδιαίτερα χαμηλό στα 1,7 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μάλιστα τα 1,3 εκατ. αφορούσαν μόλις τέσσερις μετοχές αφήνοντας τα υπόλοιπα 0,4 εκατ. για τις 16. Τρεις μετοχές του κινήθηκαν ανοδικά (Lamda 2,8%, Autohellas 1% και Σαράντης 0,65%) μία χωρίς αλλαγή (Ικτίνος) και 16 πτωτικά (Ελληνικά Καλώδια 4,51%, Χαλκορ -3,42%, ΟΛΘ  -3,31%, ΑΒΑΞ 2,94%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Πρώτων Υλών (-4,42%) ενώ κανένας κλάδος δεν έκλεισε με θετικό πρόσημο. Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 41 κινήθηκαν ανοδικά, 94 καθοδικά, ενώ η τιμή 18 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Για τον 25άρη η ζώνη των 348-350 μονάδων είναι η ύστατη στήριξη από την οποία μπορεί να αντιδράσει ανοδικά ο 25άρης. Και αν τη «χάσει», αυτή τη βδομάδα που τα χρηματιστήρια του πλανήτη βουλιάζουν, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της αποστροφής στο ρίσκο θα αναζητηθούν νεότερα χαμηλά για το 2014. Υπενθυμίζουμε ότι αυτά για την ώρα σημειώθηκαν στις 8/8 με κλείσιμο στις 336,99 και ελάχιστο μέρας 336,28 μονάδες.

Μετά την κορύφωση του ΧΑ και του 25άρη τον Μάρτιο και συγκεκριμένα στις 18/3 τα τοπικά ελάχιστα στην πορεία που σχημάτισαν οι αποφάσεις των ξένων θεσμικών ακολουθούν καθοδική κλιμάκωση. Ήτοι : στις 15/4 ο 25άρης ενδοσυνεδριακά έπιασε τις 382,82 μονάδες και έκλεισε εκεί μετά, ακολούθησε άνοδος που την διαδέχθηκε μεγαλύτερη πτώση και στις 19/5 ο 25άρης ενδοσυνεδριακά έπιασε τις 341,34 μονάδες και έκλεισε στις 342,99 μετά ακολούθησε άνοδος που την διαδέχθηκε μεγαλύτερη πτώση στις 8/8 με κλείσιμο στις 336,99 και ελάχιστο μέρας 336,28 μονάδες. Για τα παραπάνω θεωρούμε πιθανό να υπάρξει αναζήτηση νεότερων χαμηλών στο 2014.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές γλίστρησαν σήμερα Τετάρτη καθώς οι αεροπορικές επιδρομές στη Συρία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μείωσαν τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου στις μετοχές, ενώ το δολάριο παρέμεινε υπό έλεγχο μετά τη μείωση  στις αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ.

Παρακολουθώντας κατά τη διάρκεια της νύχτας τη Wall Street να υποχωρεί, ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,2% αφού πρώτα στιγμιαία έπιασε ένα νέο χαμηλό τεσσάρων μηνών. Ο Nikkei του Τόκιο πέφτει 0,5%.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και δυνάμεις Αράβων συμμάχων τους βομβάρδισαν ένοπλες ομάδες στη Συρία για πρώτη φορά την Τρίτη, ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο με μετατόπιση των συμμαχιών της Μέσης Ανατολής.

Οι αεροπορικές επιδρομές στη Συρία αύξησαν επίσης τη ζήτηση για κάποιο ασφαλές καταφύγιο όπως το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ και έσπρωξε το επίπεδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων χαμηλότερα, κάτι που με τη σειρά του βοηθά να σταματήσει η πρόσφατη ισχυροποίηση του δολαρίου.

Το δολάριο ήταν κάτω -0,2% στα 108,645 γεν αφού στη διάρκεια της νύχτας, μετά από βουτιά ως τα 108,25. Το αμερικανικό νόμισμα έχει υποχωρήσει από το μέγιστο μιας εξαετίας στα 109,46 γεν την Παρασκευή. Το ευρώ σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 1,2854 δολάρια κουτσαίνοντας μακριά από το χαμηλό 14-μηνών των 1,2816 δολαρίων που βρέθηκε τη Δευτέρα.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της TecGroup

Συνεχίζεται η κίνηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο κλίμα εσωτερικών αβεβαιοτήτων, με τον πολιτικό κίνδυνο να έχει εμφανώς αυξηθεί και να διαμορφώνει επί το αρνητικότερο την επενδυτική ψυχολογία.

Έτσι, η ενδεχόμενη αδυναμία εκλογής νέου Προέδρου ανοίγει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, με πιθανή την αδυναμία σχηματισμού νέας κυβέρνησης, σενάριο που οδηγεί σε επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις και παρατεταμένη ακυβερνησία (!)

Είναι φανερό ότι τέτοιες εξελίξεις ανατρέπουν την επανεκκίνηση της Οικονομίας, συνεκτιμώνται όμως από τους διεθνείς επενδυτές ως πιθανές με αποτέλεσμα τη μερική ρευστοποίηση θέσεων σε Δεικτοβαρείς μετοχές και την αναπόφευκτη πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη σε συνθήκες έντονης μεταβλητότητας. Έτσι, η ανανέωση του "στοιχηματισμού" των θέσεων των Παραγώγων υπέρ της ανοδικής κίνησης (θέσεις "long") στη συνεδρίαση της Παρασκευής αγνοήθηκε στις επόμενες συνεδριάσεις.

Η απόρριψη της απόσχισης της Σκωτίας από τη Βρετανία που φρέναρε το κύμα του Ευρωσκεπτικισμού στην Ε.Ε. χαροποίησε μόνο άλλες Αγορές πλην της ελληνικής.

Τα roadshow για τους Ελληνικούς τίτλους είχαν μόνο επικοινωνιακό απόηχο, ενώ ο κύκλος νέων τοποθετήσεων ίσως συντελεστεί σε άλλους χρόνους καθώς οι συζητήσεις επικέντρωσαν στο Ελληνικό πολιτικό τοπίο.

Ομοίως αγνοήθηκε και η παραμονή του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο δείκτη FTSE των ανεπτυγμένων Αγορών. Και ασφαλώς, μόνο υπεραισιόδοξοι μπορούσαν να περιμένουν συγκεκριμένες θετικές ανακοινώσεις από την κα Μέρκελ, για το χρόνο έναρξης των διαπραγματεύσεων σε σχέση με τη διευθέτηση του Ελληνικού χρέους, ή την αποδοχή πακέτου φοροελαφρύνσεων, ή την λήξη της παραμονής της τρόικας στη Χώρα μας, μετά τη συνάντησή της με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Οι εξελίξεις λοιπόν περί τα μακροοικονομικά μας ζητήματα θα είναι βασανιστικά αργές (διαπραγματεύσεις με την τρόικα) και θα συνυφανθούν με την έκβαση των "τεστ κοπώσεως" για τις Ελληνικές Τράπεζες. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν με νευρικότητα τις Αγορές και η καταλυτική παρέμβαση της ποσοτικής χαλάρωσης, που σθεναρά απορρίπτει το Βερολίνο, θα είναι σύντομα ο μόνο τρόπος για να αποφύγει την κλιμάκωση του αποπληθωρισμού η Ευρωζώνη από κοινού με κάποιες δράσεις του Γιούνκερ.

Μόνο ένας deusexmachina (= από μηχανής θεός) βγαλμένος από τα δρώμενα της Ελληνικής τραγωδίας, όπως η συνομολόγηση στο πρόσωπο του Προέδρου, μπορεί να αποτρέψει την περαιτέρω επιδείνωση του σκηνικού απαισιοδοξίας που περιβάλλει το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Ήδη, πάντως, η τεχνική εικόνα της Αγοράς δίνει ηχηρά μηνύματα για την επικείμενη διάσπαση του "οχυρού" των 1.100 μονάδων, για το Γενικό Δείκτη, με ιδιαίτερα πιθανή την περαιτέρω πτωτική του πορεία.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Σταθεροποιείται το συναίσθημα για ανάληψη κινδύνου στην Ασία

Η διάθεση για ανάληψη κινδύνου γενικά φαίνεται πως έχει σταθεροποιηθεί κατά τη διάρκεια της συνόδου της Ασίας, μετά την ολονύκτια πτώση στις παγκόσμιες μετοχές σε απάντηση στα πρωτοσέλιδα με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τους αδύναμους ευρωπαϊκούς δείκτες PMI. Οι ιαπωνικές μετοχές ήταν η εξαίρεση.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1.946 εκατ. ευρώ εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, στο 8μηνο  Ιανουαρίου - Αυγούστου 2014, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2.861 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο το 2013 και στόχου για πλεόνασμα 962 εκατ. ευρώ. Από τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, προκύπτει πως, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 2.849 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 2.502 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και επικαιροποιημένου στόχου για έλλειμμα 4.117 εκατ. ευρώ.

Τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη μεταξύ στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και της τρόικας, στο πλαίσιο του προγραμματισμού των δύο πλευρών, εν όψει της άφιξης των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα και της 5ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Αυτό έκαναν γνωστό παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ενώ με βάση την έως τώρα ατζέντα, η πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, με τους επικεφαλής της τρόικας, έχει προγραμματισθεί για την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου.

Η ΟΠΑΠ Investments Ltd ανακηρύχθηκε προτιμητέος επιτυχών πλειοδότης (provisional successful bidder), στον διαγωνισμό για για τη χορήγηση του δικαιώματος για την αποκλειστική διοργάνωση και διεξαγωγή του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος. Όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά ύψους € 40.501.000 εκατ.  Τόσο η προσφορά της ΟΠΑΠ όσο και η προσφορά της “Intralot (SPV No.2) Limited” αποσφραγίστηκαν σε κοινή συνεδρίασή του Ταμείου με το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων.

Δεν προχωρά τελικά η πώληση της θυγατρικής της στην Ουκρανία PJSC Universal Bank, ανακοίνωσε η Eurobank. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, σχετικά με την υπογραφή της από 14 Αυγούστου 2014 σύμβασης με εταιρείες του ουκρανικού ομίλου Delta Bank, που αφορούσε την πώληση της θυγατρικής της Eurobank και μεταβίβασης ουκρανικών στοιχείων ενεργητικού, δεν παρασχέθηκαν οι απαιτούμενες εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Κατόπιν τούτου, η Eurobank αποφάσισε τη λύση της σύμβασης με τον όμιλο Delta Bank.

Στην ανανέωση και επέκταση του προγράμματος Συμβολαιακής Κτηνοτροφίας που αφορά σε γαλακτοπαραγωγούς των Νομών Αττικής, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Λάρισας προχωρά ηΤράπεζα Πειραιώς σε συνεργασία με την εταιρεία «Γαλακτοβιομηχανία Λαρίσης ΑΕ ΟΛΥΜΠΟΣ». H χρηματοδοτική πρόταση της Συμβολαιακής Κτηνοτροφίας στον τομέα του γάλακτος αναφέρεται ουσιαστικά στην ορθολογική οργάνωση και την οικονομική στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας, καλύπτοντας ολόκληρη την αλυσίδα, από τον κτηνοτρόφο μέχρι την επεξεργασία και την πώληση των προϊόντων από την εταιρεία.

Αλλαγές στο καταστατικό της εταιρείας ενέκρινε πριν η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Lamda Development, προκειμένου επενδυτές όπως η Blackstone, που έχουν αποκτήσει ποσοστό πάνω από 10% στο μετοχικό κεφάλαιο, να εκπροσωπούνται με ένα μέλος στο διοικητικό συμβούλιο. Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, αφού προέβη στη διαπίστωση ότι η χώρα έκλεισε μια πενταετία μεγάλων δυσκολιών και απαντώντας σε ερωτήματα μετόχων, ανέφερε πως τους τελευταίους 16 μήνες τα εμπορικά κέντρα της εταιρείας παρουσιάζουν αύξηση τζίρου, ενώ ο ίδιος έχει γίνει αποδέκτης του ενδιαφέροντος ξένων funds να επενδύσουν στο real estate.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών υποχώρησε ο σύνθετος δείκτης PMI της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο, καθώς διαμορφώθηκε στις 52,3 μονάδες έναντι των 52,5 μονάδων του Αυγούστου. Ο δείκτης υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, εξαιτίας των απογοητευτικών στοιχείων για τη μεταποίηση στη Γερμανία και τη συνεχιζόμενη αδυναμία στην οικονομία της Γαλλίας.

Την ανάγκη να αποφευχθεί η επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε. στον τομέα του ρωσικού φυσικού αερίου, εξέφρασε ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ. Κάλεσε την Μόσχα να μη χρησιμοποιήσει ως «όπλο» το φυσικό αέριο και επεσήμανε την ανάγκη εξεύρεσης έστω μια «προσωρινής» λύσης. «Ο τομέας του φυσικού αερίου και ο ενεργειακός τομέας γενικά δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται σαν πολιτικά εργαλεία», δήλωσε ο Έτινγκερ κατά τη διάρκεια μιας συνόδου στο Κίεβο για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη.

Μηδενική ανάπτυξη κατέγραψε η γαλλική οικονομία το τρίμηνο Μαρτίου – Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας, Insee. Η ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης επηρεάστηκε αρνητικά από την κάμψη του εξωτερικού εμπορίου, η οποία αντισταθμίστηκε όμως από τις αυξημένες καταναλωτικές δαπάνες. Αυτή ήταν η δεύτερη εκτίμηση της Insee για το ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου

Αισιόδοξη για την πορεία της γερμανικής οικονομίας, παρά το απογοητευτικό πρώτο εξάμηνο, εμφανίζεται η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας, η Bundesbank. Στη μηνιαία έκθεσή της, η γερμανική κεντρική τράπεζα επισημαίνει ότι η βιομηχανική δραστηριότητα στη χώρα ανέκαμψε το καλοκαίρι, και ιδιαίτερα τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα «η γενική οικονομική τάση να παραμένει θετική, παρά την επιβράδυνση του πρώτου εξαμήνου».