Αδυναμία εκπλήρωσης ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων δηλώνουν πέντε στους δέκα Έλληνες, σύμφωνα με το «Οικονομικό Βαρόμετρο» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).
Αδυναμία εκπλήρωσης ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων δηλώνουν πέντε στους δέκα Έλληνες, σύμφωνα με την έρευνα «Οικονομικό Βαρόμετρο» που πραγματοποίησε η εταιρία ALCO για λογαριασμό του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).
Όπως προκύπτει από την έρευνα, που διεξήχθη μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.000 ατόμων το χρονικό διάστημα μεταξύ 16 - 18 Σεπτεμβρίου 2014, το 55% των συμμετεχόντων δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ενώ μόλις το 41% αυτών εκτιμά ότι θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτές.
Σε ό,τι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας σχεδόν έξι στους δέκα (ποσοστό 57%) δηλώνουν απαισιόδοξοι, ενώ το 22% δηλώνει αισιοδοξία για τις μελλοντικές εξελίξεις. Σημαντική αύξηση παρουσιάζει την ίδια ώρα το ποσοστό αβεβαιότητας των συμμετεχόντων, το οποίο συγκεντρώνει 21%.
Αναφορικά με την πορεία των προσωπικών τους οικονομικών, μόλις δύο στους δέκα δηλώνουν αισιόδοξοι, με το ποσοστό τους πάντως να παρουσιάζει βελτίωση 5 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τα αποτελέσματα της προηγούμενης έρευνας. Το ποσοστό απαισιοδοξίας των συμμετεχόντων διατηρείται σε αρκετά υψηλά επίπεδα ξεπερνώντας το 60%, γεγονός που πιθανώς να υποδηλώνει τη δυσκολία μεταστροφής του αρνητικού κλίματος, ενώ και το ποσοστό αβεβαιότητας είναι επίσης αρκετά υψηλό στο 19%.
Δυσπιστία για τις εξαγγελίες Σαμαρά – Τσίπρα
Την ίδια ώρα, το 55% των συμμετεχόντων θεωρούν πως τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη δεν θα συμβάλουν στη μείωση των δαπανών, ενώ το 29% διατηρεί αντίθετη άποψη. Σημαντικό είναι το ποσοστό αβεβαιότητας ανάμεσα στους συμμετέχοντες, καθώς σχεδόν δύο στους δέκα δεν ήταν σε θέση να εκφέρουν γνώμη στο συγκεκριμένο ερώτημα.
Ως προς το οικονομικό του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, η πλειονότητα των συμμετεχόντων και συγκεκριμένα 59%, θεωρεί ότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος, ενώ το 26% το κρίνει ως εφαρμόσιμο. Το ποσοστό αβεβαιότητας αγγίζει το 15%.
Πηγή: ΑΜΠΕ