Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 19 Μαΐου 2004 00:01

Σε αναζήτηση ευκαιριών

ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ νέων ευκαιριών μετά τις πρόσφατες μαζικές ρευστοποιήσεις και τα ενθαρρυντικά μηνύματα από το μέτωπο των εταιρικών οικονομικών αποτελεσμάτων αντέστρεψαν το κλίμα στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, οδηγώντας τους βασικούς δείκτες πάνω από τα κατώτερα του έτους.

ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ νέων ευκαιριών μετά τις πρόσφατες μαζικές ρευστοποιήσεις και τα ενθαρρυντικά μηνύματα από το μέτωπο των εταιρικών οικονομικών αποτελεσμάτων αντέστρεψαν το κλίμα στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, οδηγώντας τους βασικούς δείκτες πάνω από τα κατώτερα του έτους.

Τα αμερικανικά χρηματιστήρια διατήρησαν τα κέρδη των αρχικών συναλλαγών, καθώς η πρόσφατη πτώση δημιούργησε νέες επενδυτικές ευκαιρίες, ενώ αναμένονται ικανοποιητικές κερδοφορίες από εταιρείες κολοσσούς.

Στο φως της δημοσιότητας ήταν οι μετοχές του τομέα λιανικής μετά την ανακοίνωση ισχυρών αποτελεσμάτων από τη Home Depot., την J.C Penney και τη Staples, οι οποίες συνέβαλαν στη βελτίωση του κλίματος στη Wall Street.

Επίσης οι μετοχές τεχνολογίας έδωσαν θετικό τόνο στην αγορά με την υποστήριξη της μετοχής της Computer Sciences Corp. -της μεγαλύτερης εταιρείας παροχής υπηρεσιών για υπολογιστές στον κόσμο- μετά τα στοιχεία για αύξηση 17% της κερδοφορίας της.

Ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq από τις πρώτες ώρες των συναλλαγών σημείωνε άνοδο πάνω από μία εκατοστιαία μονάδα, υποστηριζόμενος από τις ενθαρρυντικές εταιρικές κερδοφορίες.

Παρ' όλα αυτά, η Wall Street παρέμεινε νευρική, αναμένοντας την ανακοίνωση των τριμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων της Hewlett-Packard Co, η οποία επρόκειτο να δοθεί στη δημοσιότητα μετά το χθεσινό κλείσιμο.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 61,60 μνάδες, ποσοστό 0,62%, φθάνοντας στις 9.968,51 μονάδες. Με άνοδο 21,18 μονάδων, ποσοστό 1,13%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.897,82 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανέκαμψαν από τα κατώτερα επίπεδα του 2004, καθώς οι επενδυτές ανακουφίστηκαν από την τάση αποκλιμάκωσης των τιμών του πετρελαίου, ενώ σημαντικό ρόλο στα κέρδη έπαιξαν και οι αισιόδοξες προβλέψεις για οικονομικά αποτελέσματα και πωλήσεις από εταιρείες λιανικής.

Επίσης, η δραστηριότητα σε επίπεδο συγχωνεύσεων και εξαγορών έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών μετά την είδηση ότι η βελγική φαρμακοβιομηχανία UCB συμφώνησε για την εξαγορά της Celltech, της μεγαλύτερης εταιρείας βιοτεχνολογίας στη Βρετανία για 1,53 δισ. στερλίνες.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για την αυξητική τάση των τιμών του πετρελαίου, η συνεχιζόμενη βία στη Μέση Ανατολή και το περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων στις ΗΠΑ επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία των επενδυτών και αναχαιτίζουν την ευφορία της αγοράς.

Η είδηση για απρόσμενη ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στην Ιαπωνία αντισταθμίστηκε από τα χαμηλότερα των προσδοκιών στοιχεία για την επενδυτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία. Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips κέρδισε 0,80% κλείνοντας στις 966,5 μονάδες.

Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 έκλεισε με άνοδο 0,6%, στις 2.678,8 μονάδες. Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 1,96%, στις 10.711,09 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ