Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 19 Μαΐου 2004 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, μετά την υποχώρηση των συμβολαίων του πετρελαίου από τα επίπεδα ρεκόρ, μειώνοντας τις ανησυχίες ότι οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, θα περιορίσουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Οι μετοχές της Samsung Electronics Co. και της Tokyo Electric Power Co., οδηγούσαν την άνοδο.

«Τα καλύτερα - από ό,τι αναμενόταν - κέρδη στις ΗΠΑ, εταιρειών όπως η Hewlett-Packard Co., η δεύτερη σε μέγεθος παραγωγός κομπιούτερ στον κόσμο, ευνόησαν επίσης τις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 850 μετοχές εταιρειών, σημείωνε άνοδο 2,4%, φθάνοντας στις 84,02 στις 11:22' π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο δείκτης Nikkei κέρδιζε 1,7% και ο Kospi στη Ν. Κορέα αναρριχήθηκε κατά 4%, οδεύοντας προς τα υψηλότερα κέρδη μέσα στο έτος.

«Η συνεχόμενη αύξηση του αργού, μας θύμισε τις μετοχές των εταιρειών με πετρελαιοειδή κατά το παρελθόν, οι οποίες προκάλεσαν πανικό στις αγορές», ανέφερε ο Chung Doo Sun, ο οποίος διαχειρίζεται 212 εκατ. δολ. σε μετοχές με την CJ Investment Trust Management Co. στη Σεούλ.

Στην Ταϊβάν, ο δείκτης Taiex κέρδιζε 4,8%, μετά την ενεργοποίηση από την κυβέρνηση του ειδικού αμοιβαίου κεφαλαίου για αγορά μετοχών, πριν από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου Chen Shui-bian, αύριο. Ο Chen κέρδισε για δεύτερη φορά τον Μάρτιο τις εκλογές, μετά από την αξίωση της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί επειδή το εκλογικό αποτέλεσμα είχε νοθευτεί.

Ολοι οι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της Ασίας κινούντο ανοδικά, εκτός από τους δείκτες στις Φιλιππίνες, την Αυστραλία και την Κίνα.

Σημειώνεται, ότι, η τιμή του αργού πετρελαίου για τα συμβόλαια Ιουνίου υποχώρησε κατά 0,8%, φθάνοντας στα 40,22 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στη Ν. Υόρκη, μετά την υποχώρηση σε ποσοστό 2,4% κατά τις συναλλαγές στη διάρκεια της ημέρας.