Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 19 Μαΐου 2004 08:04

Hewlett-Packard : 34% αύξηση των κερδών

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 34%, σημείωσαν το δεύτερο τρίμηνο της χρήσης, τα καθαρά κέρδη της υπ' αριθμόν δύο εταιρείας παραγωγής κομπιούτερ στον κόσμο, Hewlett-Packard, καθώς η έντονη ζήτηση από την Ασία και την Ευρώπη, την οδήγησαν σε έσοδα ρεκόρ.

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές της μετά την ανακοίνωση ότι το δεύτερο εξάμηνο οι πωλήσεις ενδέχεται να υπερβούν τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών.

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν σε 884 εκατ. δολ. ή 29 σεντς ανά μετοχή από 659 εκατ. δολ. ή 22 σεντς ανά μετοχή που ήταν πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Τα έσοδα αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 12%, φθάνοντας στα 20,1 δισ. δολ. Χωρίς το όφελος από το αδύναμο δολάριο, οι πωλήσεις θα σημείωναν αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 4%.

«Η αύξηση των κερδών καταδεικνύει ότι η Hewlett-Packard πέτυχε πολλά περισσότερα από ό,τι πίστευε μερίδα επενδυτών στον πλαίσιο του ανταγωνισμού της με την Dell Inc.», ανέφερε ο Pat Becker Jr., ο οποίος διαχειρίζεται 2,2 δισ. δολ. σε μετοχές με την Becker Capital Management. Dell και Hewlett-Packard μάχονται για την αύξηση των πωλήσεων προσωπικών υπολογιστών, server και εκτυπωτών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας, Carly Fiorina και οι τέσσερις κύριες δραστηριότητες της εταιρείας ήταν κερδοφόρες για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο.

«Τα τόσο υψηλά κέρδη είναι θετικό σημάδι τόσο για την οικονομία όσο και για την Hewlett-Packard, είπε ο Becker, ο οποίος κατέχει 791.568 μετοχές της εταιρείας από τον Μάρτιο.

Οι μετοχές της Hewlett-Packard αναρριχήθηκαν 82 σεντς, ποσοστό 4,1%, φθάνοντας στα 20,65 δολ. η μία, κατά τη διευρυμένη συνεδρίαση. Νωρίτερα σημείωναν κέρδη 33 σεντς, φθάνοντας στα 19,83 δολ. η μία στο New York Stock Exchange (NYSE), ενώ φέτος έχουν χάσει συνολικά ποσοστό της τάξης του 14%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το δεύτερο εξάμηνο τα έσοδα της εταιρείας προβλέπεται να κυμανθούν από 39,7 δισ. έως 40,7 δισ. δολ. Κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο τα κέρδη ανά μετοχή εκτιμάται ότι θα είναι 74 σεντς ανά μετοχή.

Το δεύτερο τρίμηνο οι πωλήσεις της Hewlett-Packard αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 22% στην Ασία, 17% στην Ευρώπη και 4% στην Αμερική.

Οι πωλήσεις του τμήματος των υπηρεσιών της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 15%, φθάνοντας στα 3,49 δισ. δολ. και με τον ταχύτερο ρυθμό μετά την συγχώνευσή της με την Compaq Computer Co., τον Μάϊο του 2002. Τα κέρδη αυξήθηκαν στα 329 εκατ. δολ. από 297 εκατ. δολ. που ήταν πριν από ένα χρόνο.

Υπενθυμίζεται, ότι, την περασμένη εβδομάδα η μεγαλύτερη παραγωγός προσωπικών κομπιούτερ στον κόσμο, Dell Inc., ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν κατά 22%, φθάνοντας στα 731 εκατ. δολ., καθώς η ζήτηση εκτός των ΗΠΑ αυξήθηκε και η εταιρεία πούλησε περισσότερο κερδοφόρους server και συσκευές αποθήκευσης στοιχείων.