Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 19 Μαΐου 2004 11:47

Rentokil Initial : Χαμηλότερα των προβλέψεων κέρδη

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ κάτω από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών θα διαμορφωθούν στο σύνολο της χρήσης, τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας παρασιτοκτόνων στον κόσμο, Rentokil Initial Plc, μετά την απώλεια συμβολαίων, αλλά και τη μείωση της ζήτησης των υπηρεσιών υγιεινής που προσφέρει. Η μετοχή της υποχώρησε σε ποσοστό της τάξης του 19%.

«Η εμπορία το 2004 ήταν ιδιαίτερα απογοητευτική, καθώς αυξάνονται οι δυσκολίες στην αγορά», ανέφερε ο επικεφαλής της εταιρείας, James Wilde, 50 ετών, σε τηλεφωνική του συνέντευξη, συμπληρώνοντας : «Το επιχειρηματικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούμαστε έχει γίνει πολύ απαιτητικό».

Τα προ φόρων κέρδη της εταιρείας ενδέχεται να υποχωρήσουν κατά την τρέχουσα χρήση στα 350 εκατ. λίρες (622 εκατ. δολ.), με τις σημερινές συναλλαγματικές ισοτιμίες, από 408,5 εκατ. λίρες που ήταν το 2003, σύμφωνα με την εταιρεία. Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι τα κέρδη της θα ήταν περίπου σε αυτά τα επίπεδα.

Τα κέρδη της Rentokil Initial επηρεάστηκαν αρνητικά, καθώς μειώθηκαν οι τιμές των υπηρεσιών που παρέχει. Το κόστος λειτουργίας αυξήθηκε σημαντικά στο τμήμα υγιεινής, το οποίο προσφέρει από μυοκτονίες έως υπηρεσίες καθαρισμού σωλήνων ύδρευσης και αποχετευτικών σωλήνων.

Οι μετοχές της εταιρείας μειώθηκαν κατά 32,5 πένες, φθάνοντας στις 143 πένες η μία. Φέτος έχουν χάσει συνολικά ποσοστό 22%, μειώνοντας τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας, στα 3,22 δισ. λίρες.

Τα πρό φόρων κέρδη της μειώθηκαν κατά 62%, τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους, σύμφωνα με τη διοίκησή της.