Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 19 Μαΐου 2004 20:00

Καραμανλής: Απαρχή μιας εποχής μακροοικονομικής σταθερότητας

«Επιτρέψτε μου να αρχίσω λέγοντας ότι είμαστε υπερήφανοι επειδή πολλοί Αμερικανοί ελληνικής καταγωγής είναι σήμερα διαπρεπή και εξέχοντα μέλη της αμερικανικής επιχειρηματικής κοινότητας και της αμερικανικής κοινωνίας. Διασχίζουμε το κατώφλι μιας εποχής ευκαιριών για τις ελληνο-αμερικανικές επιχειρηματικές σχέσεις.

Όπως θα δουν από κοντά εκατοντάδες Αμερικανοί επισκέπτες το καλοκαίρι, η Ελλάδα κινείται προς μια νέα κατεύθυνση. Πιο σίγουρο από ποτέ, το έθνος μας θα φιλοξενήσει, για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα και πλέον, τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ποτέ στο παρελθόν δεν ήταν τόσο πρόδηλη η ιστορική συνεργασία των λαών μας όπως θα είναι αναμφισβήτητα στους δρόμους και τους τόπους της Αθήνας. Συνεργαζόμαστε στενά για την ασφάλεια των Αγώνων, για την προώθησή τους, για την πλήρη επιτυχία τους.

Και είμαι εντελώς σίγουρος ότι θα διοργανώσουμε εμπνευσμένους και απολύτως ασφαλείς Αγώνες. Ο αντίκτυπος της επιτυχίας των Αγώνων θα υπερβεί κατά πολύ την ίδια τη διοργάνωση. Η Ελλάδα θα αποκτήσει ένα νέο πρόσωπο στον κόσμο. Και ο κόσμος θα δει μια νέα εικόνα της Ελλάδας. Και μαζί με αυτήν, θα υπάρχει νέο περιβάλλον για τον τουρισμό, ένα νέο περιβάλλον για επενδύσεις, ένα νέο περιβάλλον για την ανάπτυξη. Σας καλώ όλους να συμμετάσχετε στο περιβάλλον αυτό.

Το περιβάλλον αυτό αλλάζει. Η Ελλάδα έχει νέα κυβέρνηση. Αξιολογήσαμε τις τρέχουσες δημοσιονομικές συνθήκες όσον αφορά το δημόσιο χρέος, το δημοσιονομικό έλλειμμα και τις υποχρεώσεις του δημόσιου τομέα. Τώρα, έχουμε μια σαφή αποστολή:

1) να προάγουμε συνθήκες ευημερίας, οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής στην Ελλάδα,

2) να επιταχύνουμε το ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης ώστε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδος να συγκλίνει με το μέσο όρο της ΕΕ μέσα σε μια δεκαετία από σήμερα,

3) να προχωρήσουμε με τρόπο που θα βελτιώσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας,

4) να δημιουργήσουμε θετικό επενδυτικό κλίμα για όλους.

Έχουμε σαφή εντολή να τονώσουμε την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, παρέχοντας ένα δυναμικό, ανταγωνιστικό και αποτελεσματικό οικονομικό περιβάλλον. Ήδη εφαρμόζουμε οικονομικές, δημοσιονομικές και φορολογικές πολιτικές που θα μας βοηθήσουν να εκπληρώσουμε τους στόχους μας.

Εισάγουμε μεγάλες φορολογικές ελαφρύνσεις που θα τονώσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και θα προάγουν την ιδιωτική κατανάλωση. Απομακρύνουμε τους φραγμούς που αποθαρρύνουν τις ιδιωτικές επενδύσεις. Απομακρύνουμε σταθερά, τις απαιτητικές γραφειοκρατικές διαδικασίες που παρεμποδίζουν την απόδοση των επιχειρήσεων, καθώς και τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Ψηφίζουμε νόμους που καθιστούν τη λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς πιο διαφανή και αξιόπιστη. Σχεδιάζουμε να εκμεταλλευτούμε ενεργά την κρατική περιουσία για να τονώσουμε την οικονομία μας. Το Νομοσχέδιο Φορολογικής Μεταρρύθμισης που ετοιμάζουμε αφορά ειδικά την προσέλκυση Ξένων ¶μεσων Επενδύσεων.

Θεσπίζοντας καλύτερους και αποτελεσματικότερους ελέγχους των δημόσιων δαπανών, σχεδιάζουμε να μειώσουμε σημαντικά τις άσκοπες δημόσιες δαπάνες. Συνεπώς, εκτιμούμε ότι μπορούμε να εξοικονομούμε κεφάλαια ύψους 1,0% έως 1,5% του ΑΕΠ ετησίως, δηλαδή 1,5 έως 2 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Με αυτά και άλλα κεφάλαια, θα χρηματοδοτήσουμε επενδύσεις που θα βελτιώσουν την παραγωγικότητα της οικονομίας μας.

Ενθαρρύνουμε την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία. Ελαχιστοποιούμε τις διαδικασίες που απαιτούνται για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων. Ψηφίζουμε νόμους για την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος. Επιπλέον, οι πολιτικές μας αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού με δικαιότερο τρόπο, παρέχοντας ίσες ευκαιρίες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε κάθε πολίτη. Πρόκειται για ένα εντελώς καινούργιο περιβάλλον. Επιτρέψτε μου να αναφερθώ συγκεκριμένα στις κατευθυντήριες γραμμές στις οποίες θα βασιστεί το Νομοσχέδιο Φορολογικής Μεταρρύθμισης:

1) Μακροπρόθεσμη σταθερότητα, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να προγραμματίζουν με ασφάλεια τις μελλοντικές εργασίες τους.

2) Απλούστευση, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η γραφειοκρατία στις συναλλαγές με το δημόσιο τομέα.

Πράγματι, ετοιμάζουμε τον επονομαζόμενο "Νόμο για τη Μείωση της Γραφειοκρατίας".

3) Διαφάνεια, έτσι ώστε οι επιχειρηματίες να μη συναντούν δυσάρεστες εκπλήξεις στις συναλλαγές τους με την Εφορία.

4) Δραστική μείωση της φοροδιαφυγής.

5) Μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων στο 25% επί των κερδών των επιχειρήσεων.

Επιτρέψτε μου να αναφέρω επίσης ότι δεν υπάρχει διπλή φορολογία μερισμάτων στην Ελλάδα.

6) Μείωση του συντελεστή φορολογίας ιδιωτικών εταιριών στο 20%.

7) Εισαγωγή νέων επενδυτικών κινήτρων και εισαγωγή περαιτέρω φορολογικών κινήτρων για νέες επιχειρήσεις, όπως υψηλότερα ποσοστά απόσβεσης για νέες επενδύσεις.

8) Μείωση του φόρου προσωπικού εισοδήματος και εισαγωγή πιο προοδευτικής φορολογικής κλίμακας, για να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα και να τονωθεί η ιδιωτική κατανάλωση.

Επιπλέον, σχεδιάζουμε να αξιοποιήσουμε ανεκμετάλλευτες αγορές για την αύξηση των δημόσιων εσόδων χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουμε στην εισαγωγή νέων φόρων. Εν ολίγοις, η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία αλλαγής, μέσω της οποίας θα γίνει πιο ελκυστικός τόπος για τις επιχειρήσεις και τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Επίσης, η Ελλάδα προετοιμάζεται για να αξιοποιήσει καλύτερα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα στη βιομηχανία τουριστικών υπηρεσιών και σε αγροτικά και βιομηχανικά προϊόντα κορυφαίας ποιότητας. Γνωρίζω ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια "ποιοτική επανάσταση". Θα φροντίσω ώστε να κάνουμε αυτή την "ποιοτική επανάσταση".

Ας μη ξεχνάμε ποτέ τα βασικά:

- Η Ελλάδα προσφέρει σταθερό πολιτικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον.

- Οι Ολυμπιακοί Αγώνες προσφέρουν σημαντικές νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

- Το επενδυτικό περιβάλλον της Ελλάδας θα βελτιωθεί δραστικά.

- Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα-μέλος τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ σε μια ευρύτερη περιοχή που πρόκειται να αναπτυχθεί περισσότερο.

Οι Ελληνικές Ξένες ¶μεσες Επενδύσεις συμβάλλουν στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα της οικονομίας των Βαλκανικών χωρών. Σε λιγότερα από δέκα έτη, οι ελληνικές επενδύσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη έφθασαν τα 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι επενδύσεις και το εμπόριο στην Ελλάδα ή μέσω της Ελλάδος προσφέρουν πρόσβαση σε ένα δυναμικό δίκτυο εκατοντάδων ελληνικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως εν όψει της προσχώρησης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην ΕΕ και της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.

Η Ελλάδα αποτελεί τον πρώτο ξένο επενδυτή στην Αλβανία, τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ, και έναν από τους τρεις κορυφαίους επενδυτές στη Ρουμανία. Επιπλέον, η κυβέρνησή μας έχει δεσμευθεί να επιταχύνει την εφαρμογή του Ελληνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων. Ήδη, περισσότερα από 650 εκατομμύρια δολάρια προορίζονται για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής σε όλη την περιοχή. Αναμένουμε μια εντελώς νέα εικόνα των οικονομιών των Βαλκανικών χωρών τα επόμενα έτη. Για την Ελλάδα, είναι πράγματι η απαρχή μιας νέας εποχής. Μιας εποχής μακροοικονομικής σταθερότητας, ανταγωνιστικού φορολογικού καθεστώτος, περισσότερης ευελιξίας στις αγορές εργασίας, κεφαλαίων και προϊόντων, περισσότερων επενδύσεων στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, πιο ισορροπημένης ανάπτυξης.

Αυτό απαιτούν οι καιροί μας, αυτή είναι η υπόσχεση για το αύριο, το καθήκον της κυβέρνησής μας: ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους Έλληνες, σε μια πιο σταθερή, πιο ασφαλή, πιο ανοικτή και, τελικά, πιο ακμάζουσα γειτονιά. Θέλω να σας ευχαριστήσω που μου επιτρέψατε να μοιραστώ τις σκέψεις μου μαζί σας σήμερα και αναμένω μια πολλά υποσχόμενη και καρποφόρο μελλοντική συνεργασία μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων μας».