Η αναποτελεσματική κρατική μηχανή μπορεί να ακυρώσει ακόμα και το καλύτερο φορολογικό σύστημα, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ με τίτλο «Η επίπτωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στην ανταγωνιστικότητα», η οποία παρουσιάστηκε σήμερα.
Η μελέτη επισημαίνει ως μεγαλύτερες αδυναμίες του φορολογικού συστήματος την πολυπλοκότητά του, τις συχνές αλλαγές του, την αστοχία του στην δικαιότερη διανομή του εισοδήματος, κ.ά.
Οι ξένοι επενδυτές ιεραρχούν το φορολογικό σύστημα ως το τρίτο μεγαλύτερο εμπόδιο μετά την αγορά εργασίας και την αναποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής.
Η μελέτη, μεταξύ των άλλων, προτείνει:
- Σταδιακή αλλά σημαντική μείωση του φορολογικού συντελεστή
- Αποσβέσεις ως κίνητρο για τις επιχειρήσεις προκειμένου να αναλάβουν περισσότερες επενδυτικές πρωτοβουλίες.
- Επαγγελματικές δαπάνες: Θα μπορούσαν να εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της εταιρείας, εφόσον δεν ξεπερνούν ορισμένο ποσοστό επί του κύκλου εργασιών της.
- Φορολογικά Κίνητρα: Πρέπει να σχετίζονται με την πραγματοποίηση επενδύσεων, οι οποίες θα έχουν ως στόχο τόσο την επέκταση της παραγωγικής βάσης της εγχώριας οικονομίας όσο και τον εκσυγχρονισμό αυτής με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών. Να έχουν το δικαίωμα οι επιχειρήσεις να εκπίπτουν τις επενδυτικές δαπάνες.
- Προκαταβολή Φόρου: Ενα χαμηλότερο ποσοστό θα έθετε τις ελληνικές επιχειρήσεις σε ίδια περίπου θέση με τις ευρωπαϊκές.
- Φορολογία ΟΕ,ΕΕ: Προτείνεται είτε η αύξηση του ποσοστού των κερδών που θεωρείται επιχειρηματική αμοιβή με παράλληλη μείωση του φορολογικού συντελεστή, είτε να φορολογηθεί το σύνολο των κερδών των προσωπικών εταιρειών στο επίπεδο της επιχείρησης με προοδευτικό φορολογικό συντελεστή, ο οποίος θα κυμαίνεται μεταξύ 15% και 25%.