Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 19 Μαΐου 2004 22:38

Μέτρα για την εξυγίανση της ασφαλιστικής αγοράς

Προωθούνται τέσσερα μέτρα για να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην ασφαλιστική αγορά, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Παπαθανασίου μετά τη σημερινή συνάντησή του με το προεδρείο της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, επιδιώκεται ενίσχυση της διαφάνειας και του κύρους των ελέγχων για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές μέχρι την έναρξη λειτουργίας της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Αυξάνονται τα ελάχιστα εγγυητικά - μετοχικά κεφάλαια. Το σχετικό Π.Δ. θα προβλέπει σχεδόν διπλασιασμό των κεφαλαίων φερεγγυότητας. Η εκτίμηση του κ. Παπαθανασίου είναι ότι καμία ασφαλιστική δεν έχει πρόβλημα να καλύψει το όριο των 3.000.000 ευρώ που είναι ο πρώτος «σταθμός» της αύξησης.

Μπαίνει τέλος στις χρονοβόρες εκκαθαρίσεις των ασφαλιστικών, των οποίων ανακαλείται η άδεια. Εφεξής, το ίδιο το Επικουρικό Κεφάλαιο αναλαμβάνει τη διαδικασία εκκαθαρίσεων.

Τέλος, συγκροτούνται δύο νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, η μία για την τροποποίηση της νομοθεσίας περί υποχρεωτικής ασφαλίσεως της εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης και η άλλη για τις αντικρουόμενες ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις που αφορούν στη λειτουργία του κλάδου. Για τα θέματα αυτά θα έχει άποψη και η Επιτροπή Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Γιώργος Κώτσαλος, δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα αυξήσεων στα ασφάλιστρα, παρά μόνο για όσες εταιρείες δεν είχαν κάνει πέρυσι, και αυτές, σημείωσε, είναι οι λιγότερες.