Τους πέντε λόγους για τους οποίους η αισιοδοξία και η εμπιστοσύνη έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα σκιαγράφησε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ένωσης Τραπεζών, κ. Γ. Ζανιάς, κατά την ομιλία του στο Roadshow που πραγματοποιείται στο Λονδίνο από την ΕΧΑΕ.
Τους πέντε λόγους για τους οποίους η αισιοδοξία και η εμπιστοσύνη έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα σκιαγράφησε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ένωσης Τραπεζών Γ. Ζανιάς, κατά την ομιλία του στο Roadshow που πραγματοποιείται στο Λονδίνο από την ΕΧΑΕ. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στα επτά ειδικά χαρακτηριστικά του ελληνικού χρέους, τα οποία το καθιστούν διαχειρίσιμο, παρά το γεγονός ότι με ονομαστικούς όρους είναι υψηλό.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Ζανιά, η αισιοδοξία επιστρέφει στην Ελλάδα καθώς:
1. Οι δημοσιονομικές και εξωτερικές ανισορροπίες διορθώνονται
2. Η ανάπτυξη επέστρεψε
3. Η δυναμική της ανάπτυξης είναι μεγάλη
4. Οι τράπεζες έχουν ισχυροποιηθεί
5. Οι κίνδυνοι του δημόσιου χρέους, της πολιτικής σταθερότητας και των μεταρρυθμίσεων αντιμετωπίζονται
Ο κ. Ζανιάς υποστήριξε ότι η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία αυξάνεται καθώς οι συνθήκες ρευστότητας και η απορρόφηση των διαρθρωτικών κονδυλίων βελτιώνονται, τα τουριστικά έσοδα αυξάνονται, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας συνεχίζονται και η κυβέρνηση πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Σε αυτό το πλαίσιο οι δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι σημαντικές. Άλλωστε, όπως είπε, διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε ορισμένους τομείς, οι μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει και αποδίδουν και ήδη διαφαίνεται σημαντική μείωση του κόστους εργασίας.
Αναφορικά με τον τραπεζικό κλάδο, ο κ. Ζανιάς διαβεβαίωσε ότι έχει αποκατασταθεί η «υγεία» των ελληνικών τραπεζών. Άλλωστε, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΤΕ και της ΕΕΤ, αυτό διαφαίνεται και από τα στρες τεστ που έχουν πραγματοποιηθεί, τα οποία κατέδειξαν τα πολύ θετικά αποτελέσματα από την αξιοποίηση των συνεργιών, τις αυξήσεις κεφαλαίου και τα σχέδια αναδιάρθρωσης.
Ο ίδιος χαρακτήρισε πολύ καλά θωρακισμένο το ελληνικό κλάδο ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που μπορούν να προέλθουν από τα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τους νέους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας. Παράλληλα, στάθηκε ιδιαίτερα στην πορεία των προβληματικών δανείων, για τα οποία επισήμανε ότι ο ρυθμός αύξησης τους επιβραδύνεται, ενώ ο δείκτης κάλυψης τους ξεπερνά το 50%.
Τέλος, αναφέρθηκε και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού δημόσιου χρέους, το οποίο αν και, όπως ανέφερε, είναι υψηλό με ονομαστικούς όρους, θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν τα εξής: