Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 20 Μαΐου 2004 13:36

Ανοδος των τιμών πετρελαίου

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται και σήμερα οι τιμές του «μαύρου χρυσού» έπειτα από τη δημοσίευση στοιχείων για μείωση των εβδομαδιαίων αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

Η αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης δεν κατόρθωσε να κατευνάσει τις ανησυχίες της αγοράς για έλλειψη προσφοράς εν όψει του καλοκαιριού, οπότε κορυφώνεται η ζήτηση από τους Αμερικανούς αυτοκινητιστές.

Όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη, τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 1,1 εκ. βαρέλια, ενώ της βενζίνης αυξήθηκαν κατά 1,2 εκ. βαρέλια, 2% χαμηλότερα από τα χαμηλά περυσινά επίπεδα.

Στις 13:12 (ώρα Ελλάδος), στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου είχε διαμορφωθεί στα 38,15 δολάρια το βαρέλι ενισχυμένη κατά 0,66% ή 25 σεντς.

Στην αγορά της Νέας Υόρκης, στις 12:51, η τιμή του αργού είχε φθάσει τα 41,66 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας άνοδο κατά 16 σεντς ή 0,39% έναντι του προηγούμενου κλεισίματος.

Οι μεγάλες χώρες παραγωγής πετρελαίου, κυρίως η Σαουδική Αραβία, ενδέχεται να αυξήσουν άμεσα την παραγωγή για να εμποδίσουν την άνοδο των τιμών, ανέφερε χθες ο επίτροπος Ενέργειας Λογιόλα ντε Παλάθιο, προειδοποιώντας ότι το υψηλό κόστος ενέργειας θα εμποδίσει την οικονομική ανάπτυξη.

Οι υπουργοί Οικονομικών του ομίλου των χωρών των περισσότερο αναπτυγμένων G7 αναμένεται να στείλουν μήνυμα στη συνάντηση του Σαββατοκύριακου για την αναγκαιότητα αποθέρμανσης των τιμών.

Επιπλέον η Βρετανία θα πιέσει τον ΟΠΕΚ την τρέχουσα εβδομάδα να αυξήσει την παραγωγή, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Γκόρντον Μπράουν.

Παράλληλα, και ο ΟΠΕΚ ανησυχεί ότι οι υψηλές τιμές πετρελαίου μπορεί να πλήξουν τις καταναλώτριες χώρες, οι οποίες παράγουν 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως πάνω από το επίσημο όριο, ενώ ανησυχεί επίσης και για το ενδεχόμενο μιας ξαφνικής πτώσης των τιμών.