Οι δυνατότητες αύξησης των ελληνικών εξαγωγών στη Γερμανία θα βρεθούν στο επίκεντρο συνάντησης του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας Σίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος θα επισκεφθεί ιδιωτικά την Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα.
Οι δυνατότητες αύξησης των ελληνικών εξαγωγών στη Γερμανία θα βρεθούν στο επίκεντρο συνάντησης του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας Σίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος θα επισκεφθεί ιδιωτικά την Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα.
Αυτό προέκυψε από όσα ανέφερε στον χαιρετισμό του ο υπουργός, σε ημερίδα για την προώθηση ελληνικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στην αγορά της Γερμανίας, που διοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) και η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η συνεργασία μεταξύ της γερμανικής Πρεσβείας και του Enterprise Greece, δημιούργησε μια ομάδα εργασίας για την υποστήριξη των εξαγωγών των ελληνικών αγρο-διατροφικών προϊόντων και όπως υπογράμμισε ο υπουργός: «Δεν είμαστε εδώ μόνο για να συζητήσουμε και να βελτιώσουμε τις δημόσιες σχέσεις μας. Σας ζητώ να φτιάξετε ένα πλάνο δράσης, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και απτά αποτελέσματα. Αυτά τα αποτελέσματα θα συζητήσω με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας που θα επισκεφθεί ιδιωτικά την Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα. Πιστεύω σε αυτή την πρωτοβουλία, έχει όλες τις προϋποθέσεις για να επιτύχει. Σας υποστηρίζω και θα επιβλέπω προσωπικώς την εξέλιξη και τα αποτελέσματα της δραστηριότητας της ομάδας εργασίας».
Ο κ. Δένδιας υπενθύμισε ότι τα ελληνικά αγρο-διατροφικά προϊόντα είναι από τους τομείς που η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα. Είναι τομέας που στέκεται στον παγκόσμιο ανταγωνισμό με μεγάλη επιτυχία και περαιτέρω δυναμική καθώς ένας σημαντικά αυξανόμενος αριθμός επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω τομέα παράγουν νέα προϊόντα εδώ και λίγα χρόνια.
Όπως είπε ο υπουργός, «στη διαρθρωτική αδυναμία της ελληνικής οικονομίας στον τομέα των εξαγωγών πρέπει να συνυπολογιστεί ο κατακερματισμός των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αγρο-διατροφικό τομέα. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δεν μπορούν να επωφεληθούν από οικονομίες κλίμακας. Παρά το γεγονός ότι ο τομέας απασχολεί τρεις φορές περισσότερους εργαζόμενους εν συγκρίσει με τους γείτονες μας Ιταλούς και Γάλλους στην ΕΕ, η παραγωγή παραμένει χαμηλή. Ο αγρο-διατροφικός τομέας συμβάλλει 3,5% στο ΑΕΠ και απασχολεί 12% του πληθυσμού. Εδαφικά εμπόδια καθώς και το ζεστό κλίμα, σημαντική αιτία πρόκλησης πυρκαγιών, συμβάλλουν στον περιορισμό της ελληνικής αγροδιατροφικής παραγωγής. Πάρα ταύτα, ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα των ελληνικών αγροδιατροφικών εξαγωγών είναι η υψηλή τους ποιότητα. Αυτή η ποιότητα, μαζί με τη μοναδικότητα πολλών ελληνικών προϊόντων παρέχει στους Έλληνες εξαγωγείς ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στις παγκόσμιες αγορές».
Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε και στη θετική συνεισφορά της μεσογειακής δίαιτας καθώς πρόκειται για παγκόσμια τάση από την οποία επωφελούνται τα ελληνικά προϊόντα και μία νέα γενιά υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας προϊόντων βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα Π. Σουφ, υπογράμμισε την καλή ποιότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.
Πηγή: ΑΜΠΕ