Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 20 Μαΐου 2004 16:51

Γερμανός: Βελτίωση μεγεθών στο πρώτο τρίμηνο

Βελτίωση παρουσίασαν στο πρώτο τρίμηνο του 2004 τα οικονομικά αποτελέσματα της Γερμανός, τόσο σε ενοποιημένο όσο και σε επίπεδο μητρικής εταιρείας.

Σε ενοποιημένη βάση οι πωλήσεις ανήλθαν στα € 173,1 εκ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 13,4% σε σχέση με το 2003, γεγονός που υποδηλώνει τη συνεχή αύξηση μεριδίων αγοράς σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος. Αξιοσημείωτη είναι επίσης, η συμμετοχή των πωλήσεων που προέρχονται από τις εκτός Ελλάδας αγορές (Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία, FYROM), οι οποίες ξεπέρασαν τα € 30 εκ. και πλέον συμμετέχουν στις ενοποιημένες πωλήσεις με ποσοστό 16,2%, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

Τα Κέρδη προ Φόρων διαμορφώθηκαν στα € 11,6 εκ. από € 8,8 εκ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 31,6% σε σχέση με το 2003.

Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα € 17,3 εκ. εμφανίζοντας αύξηση κατά 13,4%. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η συνεχιζόμενη προσπάθεια της διοίκησης για μείωση των λειτουργικών εξόδων ως ποσοστό επί του κύκλου εργασιών. Έτσι κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους τα λειτουργικά έξοδα ως ποσοστό επί των πωλήσεων διαμορφώθηκαν στο 16,6% από 18,4% το 2003. Κύριοι παράγοντες που συνετέλεσαν σε αυτό, ήταν η εισαγωγή νέων πληροφοριακών συστημάτων, καθώς και η αποτελεσματικότερη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων του Ομίλου.

Σημαντική ήταν επίσης η συμμετοχή των αποτελεσμάτων των ΚΑΕ στην κερδοφορία του Ομίλου, τα οποία συνέβαλαν κατά περίπου € 1 εκ. στο τελικό αποτέλεσμα.

Όσον αφορά στη μητρική εταιρεία Γερμανός ΑΒΕΕ τα μεγέθη κινήθηκαν σε ανάλογους ρυθμούς. Πιο συγκεκριμένα οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα € 140,2 εκ., αυξημένες κατά 8,8%, ενώ τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα € 16,8 εκ., αυξημένα κατά 15,2%. Τέλος τα Κέρδη προ Φόρων διαμορφώθηκαν στα € 10,6 εκ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 8,2%.

Ενημερώνεται τέλος το επενδυτικό κοινό, ότι η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων έχει προγραμματισθεί για την 25η Ιουνίου 2004, ημέρα Παρασκευή, κατά την οποία θα αποκοπεί το μέρισμα των € 0,40 ανά μετοχή.