Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 20 Μαΐου 2004 18:49

Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΑΠΩΛΕΙΕΣ κατέγραψαν σήμερα οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων εν μέσω ανησυχιών για τις αρνητικές συνέπειες στην οικονομία από την εκ νέου άνοδο των τιμών πετρελαίου.

Οι φόβοι για το ενδεχόμενο οικονομικής επιβράδυνσης επισκίασαν τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν σήμερα μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες.

Οι αρχικές απώλειες περιορίστηκαν ωστόσο σε κάποιο βαθμό το απόγευμα έπειτα από το ανοδικό άνοιγμα των χρηματιστηρίων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ο όγκος των συναλλαγών ήταν περιορισμένος, καθώς τα χρηματιστήρια της Αυστρίας, της Δανίας, της Φινλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Ελβετίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας παρέμειναν κλειστά λόγω αργίας.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.428,7 μονάδες μειωμένος κατά 0,98%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.607 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,92% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.839,3 μονάδες με απώλειες 0,85 %.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι κλάδοι αυτοκινητοβιομηχανιών και αερομεταφορών δεχόμενοι πλήγμα από την αύξηση των τιμών των καυσίμων.

Η μετοχική τιμή της DaimlerChrysler, λίγα λεπτά πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, υποχωρούσε κατά 2%.

Ο τίτλος του γερμανικού αερομεταφορέα Lufthansa απώλεσε 2,63%.

Αντιθέτως, αξιόλογη άνοδο κατά περίπου 3% σημείωσε η μετοχή της British Telecom, καθώς τα αποτελέσμτα που ανακοίνωσε το πρωί η βρετανική εταιρεία ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες της αγοράς.