Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 21 Μαΐου 2004 00:01

Επιφυλακτικοί οι επενδυτές

Η ΚΡΙΣΗ στην αγορά πετρελαίου διατήρησε επιφυλακτικό το κλίμα στη Wall Street όπου παρατηρήθηκαν μικρά «τσιμπολογήματα» από επενδυτές στην προσπάθεια αναζήτησης ευκαιριών.

Η ΚΡΙΣΗ στην αγορά πετρελαίου διατήρησε επιφυλακτικό το κλίμα στη Wall Street όπου παρατηρήθηκαν μικρά «τσιμπολογήματα» από επενδυτές στην προσπάθεια αναζήτησης ευκαιριών.

Τα αμερικανικά χρηματιστήρια έχασαν τα αρχικά κέρδη που απεκόμισαν στον απόηχο της ανακοίνωσης απρόσμενων αρνητικών στοιχείων για την αγορά εργασίας τα οποία περιόρισαν τις ανησυχίες ότι η αμερικανική οικονομία κινείται με γρήγορους ρυθμούς.

O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε 0,07 μονάδες, ποσοστό 0,00%, φθάνοντας στις 9.937,64 μονάδες. Με απώλειες 1,58 μονάδων, ποσοστό 0,08%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.896,59 μονάδες.

Η ανεργία στις ΗΠΑ αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά 345.000 άτομα έναντι 333.000 αναθεωρημένων εκτιμήσεων βάσει των αιτήσεων που έγιναν πρώτη φορά στο ταμείο ανεργίας.

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα που η ανεργία σημειώνει άνοδο παρότι οι αναλυτές ανέμεναν πτώση. Οι τιμές άρχισαν να υποχωρούν μετά την ανακοίνωση του δείκτη Φιλαδέλφεια της Φέντεραλ Ριζέρβ ο οποίος έδειξε πτώση του επιχειρηματικού κλίματος στο 23,8 το Μάιο από 32,5 τον Απρίλιο.

Η εξέλιξη αυτή αναζωπύρωσε τις αμφιβολίες για την πορεία της οικονομίας και οι επενδυτές βρέθηκαν στην κόψη του ξυραφιού με τις τιμές του πετρελαίου κοντά σε ιστορικά υψηλά.

Η προσωρινή πτώση των τιμών του πετρελαίου δεν κατόρθωσε να κατευνάσει τις ανησυχίες για τις πληθωριστικές πιέσεις που μπορεί να πυροδοτήσει το υψηλό κόστος ενέργειας καθώς ενισχύθηκαν οι προσδοκίες για μια άμεση αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ και ασκήθηκαν μικρές πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια.

Οι αναλυτές ανησυχούν ότι οι υψηλότερες τιμές ενέργειας θα περιορίσουν την κατανάλωση στις ΗΠΑ, η οποία κινεί τα δύο τρίτα της αμερικανικής οικονομικής ανάπτυξης.

Το πετρέλαιο και τα ασθενή οικονομικά νέα από το μέτωπο των εταιρειών οδήγησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο κόκκινο με τους επενδυτές να παραμένουν μετέωροι στην αβεβαιότητα και τις αμφιβολίες για την περαιτέρω κατεύθυνση της αγοράς.

Η αγορά αναμένει το πράσινο φώς από τη Φέντεραλ Ριζέρβ για την πολυαναμενόμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων στη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής τον Ιούνιο. Επίσης οι ανησυχίες για τη βία στη Μέση Ανατολή παραμένει ένας βασικός παράγοντας για την ψυχολογία των επενδυτών γεγονός που αντανακλάται στην πτώση της κατανάλωσης στην Ιταλία, τη μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας.

Ο όγκος συναλλαγών ήταν περιορισμένος λόγω αργιών στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης για την ημέρα της Αναλήψεως. Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε με πτώση 0,60% στις 975,91 μονάδες, 2,5% πάνω από τα κατώτερα του 2004 που άγγιξε τη Δευτέρα. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,96% στις 10.862,04 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ