Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014 10:03

Market Beat: Διατήρηση του ισχύοντος κλίματος επιβάλλουν οι εξελίξεις

Μια σειρά από πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, έχουν αυξήσει, σύμφωνα τους αναλυτές των επενδυτικών οίκων του εξωτερικού, την πιθανότητα εμφάνισης της πολιτικής αστάθειας, που δημιουργείται λόγω της πιθανής συντόμευσης του βίου της τρέχουσας κυβέρνησης. Ακόμα και οι εγχώριοι αναλυτές που υποστηρίζουν την κυβερνητική πολιτική, αναγνωρίζουν την κόπωση των στελεχών να προχωρήσουν στην εφαρμογή νέων μέτρων προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας.

Μια σειρά από πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, έχουν αυξήσει, σύμφωνα τους αναλυτές των επενδυτικών οίκων του εξωτερικού, την πιθανότητα εμφάνισης της πολιτικής αστάθειας, που δημιουργείται λόγω της πιθανής συντόμευσης του βίου της τρέχουσας κυβέρνησης. Ακόμα και οι εγχώριοι αναλυτές που υποστηρίζουν την κυβερνητική πολιτική, αναγνωρίζουν την κόπωση των στελεχών να προχωρήσουν στην εφαρμογή νέων μέτρων προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας.  Η συζήτηση για τους 180 βουλευτές της τρέχουσας Βουλής που θα μπορούσαν να αναδείξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας, έχει ανάψει σε βαθμό που ήδη το κλίμα στο εσωτερικό επηρεάζεται. Φυσικό λοιπόν είναι να συμπεραίνουν αρκετοί επενδυτές ότι δεν θα καταστεί δυνατή η επίλυση του χρηματοδοτικού κενού της χώρας αυτές τις εβδομάδες. Καθώς  οι δανειστές και οι εταίροι επιθυμούν να συμφωνήσουν για τέτοια ζητήματα με εκείνους που θα κυβερνήσουν σε βάθος χρόνου και όχι με ένα σχηματισμό που πιθανά να μην διαχειρίζεται την τύχη της χώρας μετά από ένα εξάμηνο. 

Στην σύγχρονη αγορά μετοχών δεν έχει αλλάξει ο εμπειρικός κανόνας που διατυπώνεται με ρίμα στα αγγλικά. “When you doubt stay out”.   Όταν αμφιβάλεις μείνε στην άκρη των συναλλαγών, είναι η ελεύθερη μετάφραση αυτού που απεικονίζεται στο ταμπλό του ΧΑ. Η καθοδική κλιμάκωση του ημερήσιου τζίρου αποκαλύπτει αυτή την αμφιβολία που κατέλαβε τους θεσμικούς από την αρχή σχεδόν της προηγούμενης εβδομάδας και συνεχίστηκε στο ξεκίνημα της τρέχουσας. Φάνηκε μάλιστα, ότι δεν θεώρησαν αιτία αύξησης της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου την αναβάθμιση από την S&P.  Στην ομάδα των αναδυόμενων αγορών υποβάθμισε την ελληνική αγορά ο S&P Global BMI, από εκείνη των ανεπτυγμένων στην οποία βρισκόταν μέχρι τώρα και μάλλον αυτό εκτίμησαν ως σημαντικότερο. 

Η Wall Street είχε μια μικτή συνεδρίαση τη Δευτέρα μετά τα δεδομένα του Σαββατοκύριακου που έδειξαν πως η εργοστασιακή παραγωγή της Κίνας τον Αύγουστο αυξήθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό σε σχεδόν έξι χρόνια, αυξάνοντας τους φόβους ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είχε χάσει την ορμή της.

Ο δείκτης δολαρίου, που μετράει την ισχύ για το δολάριο έναντι του καλαθιού των έξι κυριότερων αντιπάλων του, ήταν σταθερός σήμερα στο 84,166, που δεν απέχει πολύ από την κορυφή 14-μηνών στο 84,519 που είχε σκαρφαλώσει πριν από μία εβδομάδα.

Κρατώντας την πίεση για το ευρώ, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προβλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη για τις μεγάλες οικονομίες, τη Δευτέρα και παρότρυνε για πολύ πιο επιθετική ώθηση της οικονομικής δραστηριότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αποκρούσει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού.

Οι ξένες αγορές δεν επιτρέπουν την εξαφάνιση της στάσης αναμονής που χαρακτηρίζει τους επαγγελματίες διεθνώς. Οι Ασιατικές μετοχές σήμερα Τρίτη κινήθηκαν κοντά στα χαμηλά ενός μήνα, καθώς οι επενδυτές φάνηκε πως  είναι πιθανό να περιμένουν επιθετική στροφή στην κατεύθυνση της πολιτικής της αμερικανικής Federal Reserve, επειδή αργότερα μέσα στην ημέρα η Fed αρχίζει τη διήμερη συνάντησή της για να αποφασίσει επί της πολιτικής της.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με απώλειες που ξεπέρασαν το 1% έκλεισε ο τεχνολογικός κλάδος της Wall Street, ξεχωρίζοντας ως αρνητικός πρωταγωνιστής στις μικρές διακυμάνσεις των υπολοίπων κλάδων της αμερικανικής αγοράς.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ^DJI+0,26% ενισχύθηκε κατά 0,26% στις 17.031,14 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ^IXIC-1,07% σημείωσε απώλειες 1,07% στις 4.518,90 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,07% στις 1.984,13 μονάδες.

Αίσθηση προκάλεσε σήμερα το κύμα ρευστοποιήσεων που υπήρξε στον τεχνολογικό κλαάδο της αμερικανικής αγοράς, με τις Facebook, TripAdvisor και Twitter να χάνουν πάνω από 3,5%. Μάλιστα, οι ρευστοποιήσεις οδήγησαν τον δείκτη Nasdaq να κλείσει με τις χειρότερες απώλειες των τελευταίων έξι εβδομάδων.

Απώλειες 1,2% κατέγραψε και η Microsoft, η οποία συμφώνησε να εξαγοράσει την Mojang, την εταιρεία πίσω από το διάσημο παιχνίδι Minecraft, έναντι του ποσού των 2,5 εκατ. δολαρίων. Απώλειες που έφτασαν το 10% κατέγραψε η Tesla, καθώς η Morgan Stanley ανέφερε ότι η μετοχή είναι απίθανο να ανατιμηθεί εάν δεν υπάρξουν νέες αλλαγές στο επιχειρηματικό πλάνο.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα ετών διαμορφώθηκε ο μεταποιητικός δείκτης Empire State στις ΗΠΑ. Ο δείκτης ενισχύθηκε στις 27,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο έναντι 14,7 τον Αύγουστο. Ο δείκτης νέων παραγγελιών αυξήθηκε στις 16,9 μονάδες έναντι 14,1 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.

Επίσης, απρόσμενη πτώση 0,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, υποχωρώντας για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση της τάξεως του 0,3%. Από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν προκύπτει πως η παραγωγή στη μεταποίηση υποχώρησε κατά 0,4%, ενώ αντίθετα η παραγωγή στα ορυχεία αυξήθηκε κατά 0,5% και στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας ενισχύθηκε 1%.

Ευρώπη

Με οριακές μεταβολές έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να επηρεάζονται αφενός από την υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας από τον ΟΟΣΑ και αφετέρου από την ανακοίνωση των στοιχείων για την οικονομία της Κίνας.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 ^FTSE-0,04% κατέγραψε πτώση 0,04% στις 6.804 μονάδες, ο γερμανικός DAX ^GDAXI+0,09% ενισχύθηκε κατά 0,09% στις 9.660 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40^FCHI-0,29% έκλεισε με απώλειες 0,29% στις 4.429 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 0,10% στις 343,91 μονάδες.

Στο ταμπλό, η TDC υποχώρησε κατά 8,5%, καθώς η διοίκησή της ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει εξαγορές που σχεδιάζει μέσω της έκδοσης ομολόγων και της μείωσης του μερίσματος, ώστε να διατηρήσει την αξιολόγηση που της δίνουν οι διεθνείς οίκοι. Πτωτικά κινήθηκε ο βρετανικός τραπεζικός κλάδος καθώς έχουν πυκνώσει οι ανησυχίες για την έκθεση τους στη Σκωτία. Η Lloyds Banking Group υποχώρησε κατά 1,1% και η Royal Bank of Scotland κατά 0,7%.

Απώλειες 5,5% και για την Nobel Biocare, καθώς συμφωνήθηκε η εξαγορά της από την αμερικανική Danaher, έναντι του ποσού των 2,2 δισ. δολαρίων, χαμηλότερα κατά 5,5% σε σχέση με την τρέχουσα αποτίμησή της. Στο -3,8% βρέθηκε η Air France-KLM Group, η οποία ανακοίνωσε ότι έχει πληγεί από τις συνεχείς απεργίες. Η διοίκηση ανέφερε ότι θα αναγκαστεί να ακυρώσει το 52% των υπηρεσιών της από τις 22 Σεπτεμβρίου, ενώ οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων θα της κοστίσουν 20 εκατ. ευρώ ημερησίως στα έσοδα.  Στον αντίποδα, η Micro Focus International κέρδισε 15%, καθώς συμφώνησε να εξαγοράσει την The Attachmate Group.

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει επίσης η δημοσιοποίηση των νέων εκτιμήσεων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την οικονομία της Ευρωζώνης το 2014 στο 0,8% και το 2015 στο 1,1%.

ΧΑ

Προεξοφλημένη σε μεγάλο βαθμό ήταν η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να κινείται χθες σε ρυθμούς συνέχισης της διόρθωσης, χωρίς όμως να απειλήσει επικίνδυνα τα κρίσιμα επίπεδα των 1.150 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,46% στις 1.155,95 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.161,17 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.148,42. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 24,22% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 42,92 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 3,26 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Στο ταμπλό τώρα, ο FTSE25 σημείωσε οριακή υποχώρηση κατά 0,41% στις 375,19 μονάδες με την αξία των συναλλαγών του σε 44,28 εκατ. ευρώ. Από τις 25 μετοχές έκλεισαν ανοδικά οι οκτώ, εκ των οποίων οι επτά με άνοδο από 0,06% έως 0,90% και μόνον η Jumbo ξεχώρισε με άνοδο 2,43%. (Είχε βέβαια προηγηθεί το -3% της Παρασκευής και το -2% της Πέμπτης). Χωρίς μεταβολή δύο τίτλοι (ΕΤΕ και Βιοχάλκο) και στο μείον οι υπόλοιπες 15 μετοχές με επικεφαλής τις ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ-3,26% -3,26%, ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ-3,07% -3,07%, Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ-3,06% -3,06%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,25%, Ιντραλοτ -2,12% και Motor Oil -2,15%.

Ο τραπεζικός δείκτης κρατήθηκε πάνω στο ψυχιολογικό επίπεδο των 160 μονάδων (-0,27% στις 160,20 μον.) με τον τζίρο του στα 24,2 εκατ. ευρώ (52,4% του συνολικού) και τον όγκο συναλλαγών του στα 24,3 εκατ. τεμάχια (84%). Στα 9,03 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς και στα 9,00 δισ. ευρώ της ΕΤΕ. Ακολουθεί η Alpha Bank ΑΛΦΑ+0,75% με 8,621 δισ. και εκ του μακρόθεν η Eurobank στα 5,12 δισ. ευρώ. Πειραιώς, ΕΤΕ και Alpha Bank κάλυψαν σχεδόν το 50% της συνολικής αξίας των συναλλαγών... Πιο αδύναμη στο ταμπλό η Πειραιώς (-2%), σταθερή η ΕΤΕ και στο +0,75% η Alpha Bank.

Οριακή πτώση 0,08% στις 1.054,75 μονάδες σημείωσε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης με την αξία των συναλλαγών του στις 823.227 ευρώ. Από τις 20 μετοχές του έκλεισαν ανοδικά οι έξι, εκ των οποίων ξεχώρισε η μετοχή της Lamda με άνοδο 5,88%. (Είχαν βέβαια προηγηθεί τρεις σερί πτωτικές συνεδριάσεις, τις απώλειες των οποίων όμως σχεδόν κάλυψε σήμερα). Στο +1,70% ο ΟΛΘ ΟΛΘ+1,70% και έκτη σερί θετική συνεδρίαση για την Ικτίνος στο +1,25% στη τιμή των 1,6200 ευρώ (έχοντας ξεκινήσει από χαμηλό των 1,3300-1,3700 της 5ης Σεπτεμβρίου). Χωρίς μεταβολή τρεις τίτλοι (ΜLS, Ιατρικό και Αττικής) και στο μείον οι υπόλοιπες 11 μετοχές με αρνητικές πρωταγωνίστριες εκείνες των Ελληνικά Καλώδια ΕΛΚΑ-4,32% στο -4,32%, ΕΥΑΠΣ -3,80%, Χαλκόρ ΧΑΚΟΡ-3,43% -3,43%, Frigoglass ΦΡΙΓΟ-3,26% -3,26%, Autohellas -2,86% και Intrakom -2,18%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών (-2,75%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Οικιακών Αγαθών (+1,80%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 49 κινήθηκαν ανοδικά, 85 καθοδικά, ενώ η τιμή 20 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση η αλλαγή στην στατιστική εικόνα ήταν απειροελάχιστη και θεωρούμε ότι δεν έχουν αλλάξει τα τεχνικά χαρακτηριστικά της παρά ένα κλικ πιο απαισιόδοξα. Από τον Ηλία Ζαχαράκη  της FastFinance ΑΕΠΕΥ αναφέρεται η ακόλουθη μάλλον αισιόδοξη εκτίμηση, με αναφορά στην κρισιμότητα του επιπέδου των 370 μονάδων για τον 25άρη. «Τεχνικά η Αγορά συνεχίζει να κινείται πλαγιο-καθοδικά, "φλερτάροντας" με το πολύ σημαντικό επίπεδο των 370 μονάδων που είναι και το" stop loss" στο "Long", σε κλείσιμο, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Το 383 και 1187, αντίστοιχα, είναι κοντινές αντιστάσεις για FTSE25 και Γενικό Δείκτη που με κατοχύρωση μπορούν να κάνουν την διαφορά, μιας και πιθανότατα να δοκιμαστούν και πάλι τα επίπεδα του 392-395 που είναι και σημαντικά εβδομαδιαία επίπεδα». 

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές σήμερα Τρίτη κινήθηκαν κοντά στα χαμηλά ενός μήνα, καθώς οι επενδυτές φάνηκε πως  είναι πιθανό να περιμένουν επιθετική στροφή στην κατεύθυνση της πολιτικής της αμερικανικής Federal Reserve, επειδή αργότερα μέσα στην ημέρα η Fed αρχίζει μια διήμερη συνάντηση για να αποφασίσει επί της πολιτικής της.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν ελάχιστα διαφοροποιημένος από το χαμηλό ενός μήνα που έφθασε τη Δευτέρα μετά από επτά συνεχόμενες ημέρες πτώσης. Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei Stock Average χάνει -0,3%, μετά από μια τοπική αργία τη Δευτέρα για τις αγορές του Τόκιο.

Οι εικασίες ότι η Fed θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα και ταχύτερα από ό, τι αναμενόταν προηγουμένως έχουν ταρακούνησε πολλές αγορές μετοχών παγκόσμια και συνέβαλλαν στην υποστήριξη του αμερικανικού δολαρίου.

Η Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς της Fed θα ξεκινήσει κανονικά τη διήμερη συνάντηση της αργότερα την Τρίτη, και οι επενδυτές θα σαρώσουν το αποτέλεσμα για να εντοπίσουν ενδείξεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της πρώτης αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων μετά από οκτώ χρόνια.

Η Κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα δημοσιοποιήσει επίσης για τη χάραξη της πολιτικής της νέες οικονομικές εκτιμήσεις και προβλέψεις επί του επιτοκίου, επεκτείνοντας τις προβλέψεις της μέχρι το 2017. Έχουν δηλώσει ότι δεν αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια μέχρι το 2015, αλλά πρόσφατα τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ έχουν οδηγήσει αξιωματούχους της Fed να αναγνωρίσουν ότι μπορεί να χρειαστεί να δράσουν πιο γρήγορα από ό, τι νόμιζαν μόλις πριν από λίγους μήνες.

Η Wall Street είχε μια μικτή συνεδρίαση τη Δευτέρα μετά τα δεδομένα του Σαββατοκύριακου που έδειξαν πως η εργοστασιακή παραγωγή της Κίνας τον Αύγουστο αυξήθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό σε σχεδόν έξι χρόνια, αυξάνοντας τους φόβους ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είχε χάσει την ορμή της.

Ο δείκτης δολαρίου, που μετράει την ισχύ για το δολάριο έναντι του καλαθιού των έξι κυριότερων αντιπάλων του, ήταν σταθερός σήμερα στο 84,166, που δεν απέχει πολύ από την κορυφή 14-μηνών στο 84,519 που είχε σκαρφαλώσει πριν από μία εβδομάδα.

Κρατώντας την πίεση για το ευρώ, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προβλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη για τις μεγάλες οικονομίες, τη Δευτέρα και παρότρυνε για πολύ πιο επιθετική ώθηση της οικονομικής δραστηριότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αποκρούσει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού.

Το ευρώ πορεύεται στα 1,2939 δολάρια, ενώ το δολάριο υποχώρησε ελαφρά έναντι του γεν στα 107,15, αλλά ήταν ακόμα κοντά σε υψηλό εξαετίας των 107,39 γεν που άγγιξε την Παρασκευή.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ US10YT ανήλθε στο 2,574% στην Ασία, όχι μακριά από το 2,591% τη Δευτέρα στις ΗΠΑ. Χτύπησε ένα υψηλό δύο μηνών 2,651% τη Δευτέρα, πριν από την είδηση ​​της πτώσης της μεταποιητικής παραγωγής στις ΗΠΑ τον Αύγουστο.

Το αμερικανικό αργό υποχώρησε περίπου 0,1% στα 92,79 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή Spot για το χρυσό ήταν σταθερή σήμερα στα 1.232,36 δολάρια η ουγγιά, που υποστηρίζεται από τα στοιχεία της Κίνας, αλλά υπονομεύεται από τις προσδοκίες ότι η Fed θα αρχίσει τους υπαινιγμούς για αυξήσεις των επιτοκίων. Τη Δευτέρα, έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιανουάριο.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης  της FastFinance ΑΕΠΕΥ

Τεχνικά η Αγορά συνεχίζει να κινείται πλαγιοπτωτικά, "φλερτάροντας" με το πολύ σημαντικό 370 που είναι και το" stop loss" στο "Long", σε κλείσιμο, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Το 383 και 1187, αντίστοιχα, είναι κοντινές αντιστάσεις για FTSE25 και Γενικό Δείκτη που με κατοχύρωση μπορούν να κάνουν την διαφορά, μιας και πιθανότατα να δοκιμαστούν και πάλι τα επίπεδα του 392-395 που είναι και σημαντικά εβδομαδιαία επίπεδα. 

Οι τζίροι βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και είναι δεδομένο πως χρειάζεται αύξηση πάνω από τα 80-100 εκατομμύρια, αν θέλουμε να βγει ανοδική κίνηση. Ενώ  η λήξη των συμβολαίων είναι σημαντική την εβδομάδα που ξεκίνησε και δεν αποκλείεται να δούμε σημαντικές "μάχες" μέχρι το κλείσιμο.

Το Μιλάνο διαδέχτηκε το Παρίσι σε ένα άτυπο  ECOFIN, μιας και πλέον η Ευρώπη βλέπει πως πρέπει να αλλάξει η συνταγή λιτότητας, καθώς η ύφεση έχει χτυπήσει για τα καλά την πόρτα της. Οι Γάλλοι πιέζουν για αύξηση των Δημόσιων επενδύσεων, ενώ οι Γερμανοί συνεχίζουν να πιστεύουν στο μοτίβο ιδιωτικών, περισσότερο, επενδύσεων, ενώ σημειώνεται πως από το 2007 και την πρόσφατη κρίση οι επενδύσεις είναι 15% χαμηλότερα. Οι Γερμανοί επιμένουν περισσότερο σε δομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ οι Γάλλοι αναζητάνε λύση στην εσωτερική ζήτηση. Τα ίδια  Γερμανικά ΜΜΕ κάνουν σκληρή κριτική στην επιμονή της Μέρκελ σε λιτότητα, μιας και βλέπουν σημαντική επιβράδυνση στην οικονομία.

Τα "stress tests" των Τραπεζών είναι επόμενο σημαντικό νέο στον ορίζοντα, μιας και θα μας δείξουν ουσιαστικά μία καλύτερη εικόνα του κλάδου, αλλά και τυχόν αυξήσεις θα τις θωρακίσουν περαιτέρω.

Στο εσωτερικό μέτωπο συνεχίζεται η "μάχη χαρακωμάτων", πολιτικά, με την σειρά του Τσίπρα να μιλάει για παροχές σημαντικές σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση, ενώ η Κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες τόσο εσωκομματικά όσο και στην εικόνα της μέχρι τώρα.

Είναι φανερό πως η Κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια σημαντικών αλλαγών, μιας και μπροστά της έχει τις Προεδρικές εκλογές σαν σημαντικό "ύφαλο", από την άλλη όμως αναμένει την τρόικα στην Αθήνα, ξέροντας πως θα έχει σκληρή κριτική. Η προσπάθειά της επικεντρώνεται στο να καταφέρει να βγει στις Αγορές με ένα 7ετές ομόλογο, με σκοπό να αποτρέψει μία νέα βοήθεια που παράλληλα θα έχει και ένα νέο κύκλο μέτρων.

Είναι δεδομένο πως η λύση στην βιωσιμότητα του χρέους είναι το κομβικό σημείο για εμάς, μιας και μία θετική εξέλιξη θα αλλάξει δραστικά την εικόνα της οικονομίας. Από την άλλη στα θετικά του Τραπεζικού κλάδου έχουμε την αρχή της λύσης στα "κόκκινα" δάνεια Επιχειρήσεων, με την αρχή να γίνεται στον κλάδο των Ιχθυοκαλλιεργειών. Όπως διαφαίνεται το παράδειγμα της ΣΕΛΟΝΤΑ, θα ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες με τις Τράπεζες να "παίρνουν πάνω τους" τις εταιρείες μετοχοποιώντας μεγάλο μέρος του δανεισμού με σκοπό στο μέλλον να τις πουλήσουν.

Παραμένουμε αισιόδοξοι, όσο συντηρείται το επίπεδο των 1100 μονάδων. Μία διάσπαση του επιπέδου θα χαλάσει τον όποιο θετικό σχηματισμό, για την συνέχεια, με πιθανότητα κίνησης προς τις 900 μονάδες. «Κύριο επίπεδο αντίστασης είναι η περιοχή του 1270, ενώ μένει να δούμε αν υπάρξει ενδιαφέρον από ξένους θεσμικούς στο roadshow του Λονδίνου όπου συμμετέχουν πολλές Ελληνικές εισηγμένες, μιας και μία εισροή νέων επενδυτών μπορεί να κάνει την διαφορά και στην αύξηση του τζίρου αλλά και στην προσπάθεια εξόδου από την δεκάμηνη συσσώρευση».

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Τα ασθενή δεδομένα επιβάρυναν το δολάριο

Τα Ασιατικά νομίσματα εμφάνισαν μεικτή εικόνα καθώς οι μετοχικές αγορές αντέδρασαν αρνητικά στην απροσδόκητη συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής των ΗΠΑ.

Στην Ινδία, ο πληθωρισμός εξέπληξε θετικά, αλλά η RBI θα διατηρήσει την περιοριστική νομισματική πολιτική στο εγγύς μέλλον για την επίτευξη της μεσοπρόθεσμης σταθερότητας των τιμών. Οι βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης και η χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων θα πρέπει να επιτρέψει οι μετοχές στην Ινδία να συνεχίσουν να προσελκύουν εισροές κεφαλαίων.

Ο πληθωρισμός στην Βρετανία και η δημοσίευση του δείκτη ZEW στη Γερμανία κυκλοφορίες θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά σήμερα. Προβλέπουμε ο πληθωρισμός να έχει χαλαρώσει στο 1,5% y / y τον Αύγουστο από 1,6% y / y τον Ιούλιο. Η αγοραία συναίνεση αναμένει τον γερμανικό ZEW (δείκτης οικονομικών προσδοκιών) να πέσει στο 5,0 το Σεπτέμβριο από 8,6 προηγουμένως.

Ο ΟΟΣΑ μείωσε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη των οικονομιών από την αύξηση των γεωπολιτικών κινδύνων και από τον υποτονικόή ευρωπαϊκό πληθωρισμό. Είναι αναμένει πλέον ρυθμό ανάπτυξης 0,8% στη ζώνη του ευρώ το τρέχον έτος, από 1,2% και 2,1% στις ΗΠΑ (έναντι 2,6% προηγουμένως).

Κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης FOMC, περιμένουμε η Fed να διατηρήσει την καθοδήγηση στην γραμμή ότι οι οικονομικές συνθήκες καθιστούν «σκόπιμο να διατηρηθεί το σημερινό εύρος για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το πέρας του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων».

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2.317 εκατ. ευρώ εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2014, σύμφωνα με την Τράπεζα της ΕλλάδοςΕΛΛ-0,31% (ΤτΕ). Όπως αναφέρει η ΤτΕ σε ανακοίνωσή της, το ταμειακό πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού παραμένει πλεονασματικό εάν συμπεριληφθούν τα έσοδα από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος και αφαιρεθούν έσοδα από την αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, καθώς και δαπάνες που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Στην ομάδα των αναδυόμενων αγορών υποβάθμισε την ελληνική αγορά ο S&P Global BMI, από τις εκείνη των ανεπτυγμένων στην οποία βρισκόταν μέχρι σήμερα. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014. Με την εφαρμογή των αλλαγών η ελληνική αγορά θα αφαιρεθεί από όλους τους δείκτες S&P Developed BMI και θα προστεθεί στους δείκτες S&P Emerging BMI. Επίσης, θα αντιπροσωπεύει το 0,8% των δεικτών S&P Emerging BMI και το 0,09% επί του συνόλου των S&P Global BMI.

Πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου θέτει σε ισχύ, από σήμερα μέχρι και τις 30/9/2014, η Alpha Bank. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι εργαζόμενοι στην τράπεζα, οι οποίοι απασχολούνται με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, καθώς και οι έχοντες σχέση έμμισθης εντολής. Από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα εξαιρούνται οι εργαζόμενοι με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.

Πτώση κατά 3 μονάδες βάσης στο 5,70% σημείωσαν σήμερα οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων, λόγω της αναβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο Standard & Poor's την περασμένη Παρασκευή. Οι αποδόσεις των αντίστοιχων τίτλων άλλων χωρών της Ευρωζώνης παρέμειναν σταθερές ή αυξήθηκαν. «Η αναβάθμιση ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη, αλλά εξηγεί την ελαφρά καλύτερη επίδοση(σ.σ.: των ελληνικών ομολόγων) σήμερα το πρωί», σχολίασε αναλυτής της Commerzbank.

Στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τα περιφερειακά αεροδρόμια ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει η Μέτκα.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι στα άμεσα σχέδιά της είναι η πρόθεση συμμετοχής της, ατομικά ή ως μέλος κοινοπραξίας, στον διαγωνισμό που προκήρυξε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. για τη σύναψη «Σύμβασης παραχώρησης υπηρεσιών για τη συντήρηση και λειτουργία των περιφερειακών αεροδρομίων Ομάδας Α και Ομάδας Β του Ελληνικού Δημοσίου».

Ως ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών έχει οριστεί η 30.09.2014.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Στο 0,8% μείωσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2014 ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), προτρέποντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να στηρίξει την οικονομία και να αποτρέψει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού. Αυτά αναφέρονται στην τριμηνιαία έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας του ΟΟΣΑ, ο οποίος εκτιμά ότι η ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2015 θα αυξηθεί στο 1,1%. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις του Μαΐου έκαναν λόγο για ανάπτυξη 1,2% το 2014 και 1,7% το 2015.

Απρόσμενη πτώση 0,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, υποχωρώντας για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση της τάξεως του 0,3%. Από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν προκύπτει πως η παραγωγή στη μεταποίηση υποχώρησε κατά 0,4%, ενώ αντίθετα η παραγωγή στα ορυχεία αυξήθηκε κατά 0,5% και στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας ενισχύθηκε 1%.

Την πώληση περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με την Societatea Companiilor Hoteliere Grand S.R.L., εταιρεία περιορισμένης ευθύνης που συστάθηκε στη Ρουμανία και ιδιοκτήτρια του JW Marriott Bucharest Grand Hotel στην STRABAG SE, που συστάθηκε στην Αυστρία, ολοκλήρωσε η Τράπεζα Κύπρου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το τίμημα της πώλησης ανέρχεται σε 95 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από την πώληση θα ενισχύσουν την ρευστότητα της τράπεζας. Η λογιστική ζημιά από την πώληση ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ αλλά προκύπτει θετική επίπτωση ύψους περίπου 7 εκατ. ευρώ στην κεφαλαιακή βάση του Συγκροτήματος λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη μείωση στα σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία.

Ανέκαμψε σήμερα ο χρυσός μετά από πέντε ημέρες πτώσης, ενώ κέρδη σημείωσε και το αργό φτάνοντας μια ανάσα από τα 93 δολάρια.
Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού υποχώρησαν κατά 3,60 δολάρια κλείνοντας στα 1.235 δολάρια ανά ουγγιά.
Τα συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου του αργού ενισχύθηκαν κατά 0,65 δολάρια ή 0,77%, καταγράφοντας άνοδο στα 92,97 δολάρια ανά βαρέλι.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ