Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 21 Μαΐου 2004 12:12

Tomkins Plc : 13% η μείωση των κερδών

ΜΕΙΩΣΗ σε ποσοστό της τάξης του 13%, σημείωσαν το πρώτο τρίμηνο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής υαλοκαθαριστήρων αυτοκινήτων στον κόσμο, Tomkins Plc, εξ αιτίας του αδύναμου δολαρίου, γεγονός που επηρέασε αρνητικά τα έσοδά της στις ΗΠΑ όταν μετατράπηκαν σε λίρες Αγγλίας.

Τα καθαρά κέρδη το τρίμηνο που έληξε στις 3 Απριλίου, μειώθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 3%, φθάνοντας στα 36,7 εκατ. λίρες Αγγλίας (65,3 εκατ. δολ.) ή 4,19 πένες ανά μετοχή, από 42,3 εκατ. λίρες ή 4,25 πένες κατά την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση. Οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 6%, φθάνοντας στα 769,7 εκατ. λίρες.

«Η μετατροπή του δολαρίου σε λίρες Αγγλίας, επέδρασε αρνητικά στα έσοδα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. «Καθώς περνάει ο χρόνος βλέπουμε αύξηση αυτής της επίδρασης στο πλαίσιο της βελτίωσης του κόστους λειτουργίας μας».

Η Tomkins, η οποία πραγματοποιεί το 70% των πωλήσεών της στις ΗΠΑ, επηρεάστηκε αρνητικά από την υποχώρηση του δολαρίου σε ποσοστό 15,1% έναντι της βρετανικής λίρας το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Ο επικεφαλής της εταιρείας, James Nicol, o οποίος ανέλαβε τη διοίκηση της εταιρείας το 2002, έκλεισε εργοστάσια, μετά τη μείωση της παραγωγής αυτοκινήτων, προχωρώντας παράλληλα στην αναδιάρθρωση της εταιρείας. Σημειώνεται ότι η εταιρεία προμηθεύει τους κατασκευαστές κτιρίων με συστήματα εξαερισμού και θέρμανσης.

Οι μετοχές της εταιρείας υποχωρούσαν κατά 2,2%, το τελευταίο εξάμηνη, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να φθάνει τα δύο δισ. λίρες Αγγλίας.