Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014 19:21

Μικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Χωρίς να δώσουν μηνύματα για τις προθέσεις των επενδυτών κινήθηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, οι οποίοι έκλεισαν με μικτά πρόσημα, πλην του γερμανικού DAX ο οποίος βρέθηκε υπό την πίεση δεικτοβαρών μετοχών του.

Χωρίς να δώσουν μηνύματα για τις προθέσεις των επενδυτών κινήθηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, οι οποίοι έκλεισαν με μικτά πρόσημα, πλην του γερμανικού DAX ο οποίος βρέθηκε υπό την πίεση δεικτοβαρών μετοχών του.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,11% στις 6.807 μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,42% στις 9.651 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,02% στις 4.442 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 0,08% στις 344,27 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κέρδιζε έως και 0,3%. Σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με απώλειες 1%, για πρώτη φορά μετά από ένα μήνα, σχεδόν, ανόδου.

Στα αξιοσημείωτα της ημέρας ήταν η έντονη δραστηριότητα στη μετοχή της ΒΡ, στην οποία ο τζίρος επέρασε τα 6 εκατ. δολάρια. Η μετοχή έκλεισε με απώλειες 0,44%, ωστόσο ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στο +4,8%, ανεβάζοντας για λίγα λεπτά τον FTSE 100, λόγω της βαρύτητας που έχει στον δείκτη.

Επίσης, η Novo Nordisk κέρδισε 2,4%, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 23 ετών, καθώς η αρμόδια επιτροπή ενέκρινε το φάρμακο για την απώλειεα βάρους, το Saxenda. Επίσης, η Hexpol σημειώνει άνοδο 5,7%, μετά την αναβάθμισή της από την Swedbank σε buy από neutral.

Στον αντίποδα, η RWE υποχώρησε κατά 1,9%, μετά την υποβάθμισή της από την JPMorgan σε underweight, από neutral.

Η Aveva είναι στο -25% , καθώς η εταιρεία υποβάθμισε το στόχο εσόδων στο πρώτο εξάμηνο χρήσης τα 84-90 εκατ. στερλίνες, εξαιτίας των αναταραχών στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Τέλος, τις αγορές στήριξαν οι δηλώσεις του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Έρκι Λικάνεν, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω ποσοτικής χαλάρωσης, αν χρειαστεί.

Η ΕΚΤ μπορεί να υιοθετήσει νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη, αν χρειαστεί, ο Λικάνεν σε συνέντευξή του στο φινλανδικό επιχειρηματικό περιοδικό Talouselama.