Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 22 Μαΐου 2004 00:01

Ηρεμιστικό από το πετρέλαιο

Η ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ των τιμών του πετρελαίου σε συνδυασμό με την ανακοίνωση ισχυρών κερδοφοριών από εταιρείες-κολοσσούς λειτούργησαν ως ηρεμιστικά στις χρηματιστηριακές αγορές και τους επενδυτές, οι οποίοι προχώρησαν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις.

Η ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ των τιμών του πετρελαίου σε συνδυασμό με την ανακοίνωση ισχυρών κερδοφοριών από εταιρείες-κολοσσούς λειτούργησαν ως ηρεμιστικά στις χρηματιστηριακές αγορές και τους επενδυτές, οι οποίοι προχώρησαν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις.

Η πρόταση της Σαουδικής Αραβίας για αύξηση της παραγωγής μεγαλύτερη της αναμενόμενης οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου χαμηλότερα και εξάλειψε εν μέρει τις ανησυχίες των επενδυτών, γεγονός το οποίο αποτυπώθηκε στην άνοδο των χρηματιστηριακών δεικτών.

Η έκθεση της βιομηχανίας ημιαγωγών που έδειξε αύξηση της ζήτησης για εξοπλισμό κατασκευής chip οδήγησε το δείκτη Φιλαδέλφεια 1,2% υψηλότερα και συνέβαλε στη γενικότερη άνοδο της Wall Street.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για την παραμονή των τιμών πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα και η προοπτική για υψηλότερα επιτόκια εξακολουθούν να επηρεάζουν την ψυχολογία των επενδυτών.

Οι τιμές εταιρειών του μεταλλευτικού κλάδου ήταν πρωταγωνιστές στα κέρδη, υποστηριζόμενες από την άνοδο του χρυσού στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων λόγω εξασθένησης του δολαρίου.

Η μετοχή της Phelps Dodge Corp. αυξήθηκε κατά 5%, ενώ η μετοχή της αλυσίδας καταστημάτων λιανικής Nordstrom ενισχύθηκε κατά 6,9% μετά την ανακοίνωση για αύξηση 153% της τριμηνιαίας κερδοφορίας της.

Τον τόνο στην αγορά έδωσαν και μετοχές εταιρειών του κλάδου τεχνολογίας με την τιμή της Serena να κάνει άλμα κατά 12,6%.

Οι ανησυχίες για την παραμονή των τιμών πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα, η διεθνής ασφάλειας και η υποχώρηση της μετοχής της Nokia επισκίασαν την ενίσχυση των μετοχών εταιρειών του μεταλλευτικού τομέα.

Οι εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου επηρέασαν το κλίμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών, αναμένοντας την έκβαση της συνάντησης των υπουργών του ΟΠΕΚ στο Αμστερνταμ αυτό το Σαββατοκύριακο.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν πάνω από τα χαμηλά επίπεδα της συνεδρίασης για να τερματίσουν τελικά με οριακές απώλειες μετά την είδηση ότι η Σ. Αραβία πρότεινε μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση της παραγωγής.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων ανησυχούν επίσης για το ενδεχόμενο επίθεσης στις ΗΠΑ και την αβεβαιότητα εάν τα επιτόκια θα αυξηθούν τον επόμενο μήνα.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε 0,14% χαμηλότερα, στις 974,5 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ