Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 25 Μαΐου 2004 08:26

Μεξικό : Μείωση των εξαγωγών στις ΗΠΑ

ΜΕΙΩΣΗ της τάξης του 90%, σημείωσαν την τελευταία τριετία οι εξαγωγές της εταιρείας παραγωγής υποδημάτων του Μεξικό, Botas Industriales de Piletas SA, καθώς οι ανταγωνιστές της από την Κίνα, διέθεσαν τα προϊόντα τους κατά τρία δολάρια χαμηλότερα από την τιμή των προϊόντων που κατασκευάζει η Piletas.

«Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε αυτό το κόστος», ανέφερε ο Abel Saavedra, επικεφαλής του τμήματος μάρκετινγκ της εταιρείας, συμπληρώνοντας : «Βασικά όλα είναι θέμα τιμών».

Τα πλεονεκτήματα που απέκτησε το Μεξικό πριν από μία δεκαετία, με την υπογραφή της συνθήκης ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, περιορίστηκαν τα τελευταία χρόνια, εξ αιτίας της έναρξης των εξαγωγών της Κίνας, με χαμηλή φορολογία μετά την είσοδό της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001. Οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 52%, έναντι αύξησης μόλις 1,5% των εξαγωγών του Μεξικού. Πριν από τρία χρόνια, οι εξαγωγές του Μεξικού προς τις ΗΠΑ, είχαν σημειώσει αύξηση της τάξης του 58%.

Τον περασμένο Απρίλιο, οι εξαγωγές του Μεξικού μειώθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 10%, σε σύγκριση με τον Μάρτιο, φθάνοντας στα 14,9 δισ. δολ., σύμφωνα με σημερινή κυβερνητική έκθεση. Οι εξαγωγές τον Απρίλιο αναπτύχθηκαν με ρυθμό 10,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο και ήταν χαμηλότερες από την αύξηση του 21% που είχαν σημειώσει τον Μάρτιο.

Το Μεξικό, είναι στην πρώτη θέση της λίστας των χωρών – συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και της Δημοκρατίας της Τσεχίας – που χάνουν μερίδιο από τις εξαγωγές της Κίνας, λόγω του χαμηλού τους κόστος εργασίας την περασμένη δεκαετία, προκειμένου να αυξήσουν τις εξαγωγές τους. Κατά μέσον όρο ένας εργάτης στο Μεξικό έχει μισθό περίπου 300 δολ. το μήνα και τον τριπλάσιο από ό,τι τον αντίστοιχο μισθό ενός Κινέζου εργάτη.

Η οικονομία του Μεξικού αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,7% το πρώτο τρίμηνο του 2004, χαμηλότερα του 4,9% του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ και του 9,7% της Κίνας. Η κυβέρνηση προβλέπει ότι η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 3,5% έναντι ανάπτυξης 1,3%, πέρυσι.

Ο δείκτης ανεργίας τον Μάρτιο ήταν 3,6%. Η ανεργία στο Μεξικό σημειώνει συνεχή πτώση κάθε μήνα από τα τέλη του 2000.

Οι μηνιαίες πωλήσεις της Piletas στις ΗΠΑ υποχώρησαν κάτω από τα 100.000 δολ. έναντι 900.000 δολ. που ήταν το 2000, ένα χρόνο πριν από την είσοδο της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.