Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 25 Μαΐου 2004 12:34

Alstom : Πώληση και άλλων περιουσιακών στοιχείων

ΑΚΟΜΗ 1/10 των περιουσιακών της στοιχείων, θα πρέπει να πουλήσει η γαλλική εταιρεία παραγωγής μηχανολογικού εξοπλισμού, Alstom SA, η οποία προσπαθεί να αποφύγει την χρεοκοπία, προκειμένου να πάρει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξή της, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Βιομηχανίας, Patrick Devedjian.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει το παραπάνω ως όρο και υποχρεώνει την εταιρεία στην πώληση τμημάτων της με πωλήσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ (1,8 δισ. δολ.), όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, συμπληρώνοντας ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τις λεπτομέρειες του εγχειρήματος.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Mario Monti, 61 ετών, ενδέχεται να εγκρίνει την οικονομική βοήθεια προς την επιχείρηση, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές. Από την άλλη μεριά, ο διευθύνων σύμβουλος της Alstom, Patrick Kron, 49 ετών, στράφηκε πέρυσι προς την κυβέρνηση, προκειμένου να επιτύχει μια επιχορήγηση, καθώς το κόστος της ήταν πολύ υψηλό.

«Θεωρώ ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει δεκτό το αίτημα της Alstom και του κυβερνητικού σχεδίου της Γαλλίας», ανέφερε ο Christophe Auvity, ο οποίος διαχειρίζεται εννέα δισ. δολ. σε ομόλογα, συμπεριλαμβανομένων και της Alstom, με την BNP Paribas Asset Management στο Παρίσι.

Οι μετοχές της Alstom αναρριχήθηκαν σε ποσοστό 2,6%, και ήταν 1,7% υψηλότερα φθάνοντας στο 1,18 ευρώ η μία στις 10:44' π.μ. στο Παρίσι, τοπική ώρα. Η τιμή τους βρίσκεται κατά 5% χαμηλότερα από την αντίστοιχη κατά την έναρξη της διαπραγμάτευσής της τον Ιούνιο του 1998.

Η γαλλική κυβέρνηση θέλει να σώσει την εταιρεία και να προστατεύσει μέρος των 20.000 εργαζομένων της στη Γαλλία σε σύνολο 75.000 εργαζομένων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι καθαρές ζημίες της Alstom σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, πρέπει να ήταν 1,2 δισ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης που έληξε στις 31 Μαρτίου, έναντι ζημίας 1,43 δισ. ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση.

Στις 10 Μαρτίου η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε ότι περιμένει να εμφανίσει παραγγελίες υψηλότερες των 15 δισ. ευρώ. Επίσης ανακοίνωσε ότι το περιθώριο κέρδους της θα είναι χαμηλότερο του 2% επί των πωλήσεων. Η εταιρεία προχωρά στη μείωση του προσωπικού της σε ποσοστό 10%.