Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 26 Μαΐου 2004 00:01

Στους ρυθμούς του μαύρου χρυσού

ΤΑ ΠΑΓΧΝΙΔΙΑ του πετρελαίου πυροδότησαν ράλι στα αμερικανικά χρηματιστήρια με τους βασικούς δείκτες των blue chips και των μετοχών υψηλής τεχνολογίας να κινούνται εντόνως ανοδικά, χορεύοντας στο ρυθμό των τιμών του μαύρου χρυσού, σημειώνοντας αύξηση πάνω από μια εκατοστιαία μονάδα.

ΤΑ ΠΑIΧΝΙΔΙΑ του πετρελαίου πυροδότησαν ράλι στα αμερικανικά χρηματιστήρια με τους βασικούς δείκτες των blue chips και των μετοχών υψηλής τεχνολογίας να κινούνται εντόνως ανοδικά, χορεύοντας στο ρυθμό των τιμών του μαύρου χρυσού, σημειώνοντας αύξηση πάνω από μια εκατοστιαία μονάδα.

Η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου ήταν ανακουφιστική για τους επενδυτές αλλά και για πολλές μετοχές κυρίως του πετρελαϊκού κλάδου διότι αντισταθμίσθηκαν οι ανησυχίες ότι το υψηλό κόστος ενέργειας μπορεί να πλήξει την οικονομική ανάκαμψη.

Ομως οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να υποχώρησαν αλλά οι αναλυτές προβλέπουν δοκιμασία σε νέα ιστορικά υψηλά λόγω ανησυχιών ότι οποιαδήποτε αύξηση παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία δεν θα είναι αρκετή ώστε να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση.

Η ανακοίνωση οικονομικών στοιχείων τα οποία έδειξαν αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ το Μάιο και αύξηση των μεταπωλήσεων κατοικιών τον Απρίλιο δεν επηρέασαν τις αγορές.

Η μετοχή του κορυφαίου πετρελαϊκού ομίλου Chevron Texaco ενισχύθηκε σημαντικά κατά 1,16% μετά την ανακοίνωση για αναβάθμιση από τη Deutsche Bank ενώ σημαντικά κέρδη σημείωσε και η μετοχή της πετρελαϊκής εταιρείας Exxon Mobil Corp.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 159,19 μονάδες, ποσοστό 1,60%, φθάνοντας στις 10.117,62 μονάδες. Με άνοδο 41,67 μονάδων, ποσοστό 2,17%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.964,65 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν πτωτικά καθώς δεν πρόλαβαν τις εξελίξεις στις ΗΠΑ με τη Vodafone να δίνει τον τόνο του υποτιμητικού κλίματος της αγοράς. Η μετοχή της Vodafone υποχώρησε κατά 5% μετά την ανακοίνωση αύξησης των ετήσιων κερδών της κατά 13% τα οποία χαρακτηρίσθηκαν μη ικανοποιητικά από τους αναλυτές.

Αλλοι χαμένοι ήταν μετοχές του κλάδου αυτοκινητοβιομηχανιών όπως της Porshe και της Volkswagen μετά την ανακοίνωση για ανάκληση χιλιάδων αυτοκινήτων για έλεγχο στα συστήματα ασφαλείας.

Σε γενικές γραμμές ενώ οι υψηλές τιμές πετρελαίου εξασθένησαν τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, τα μικτά οικονομικά στοιχεία από τη Γαλλία και τη Γερμανία δημιούργησαν αβεβαιότητα και η αγορά βρέθηκε στην αναζήτηση κατεύθυνσης.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε με πτώση 0,51% στις 074,64 μονάδες. Στο Τόκυο ο δείκτης Nikkei υποχώρησε στις 10.962,93 μονάδες με πτώση 1,25%.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ