Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 26 Μαΐου 2004 12:43

Pilkington Plc : 18% αύξηση των καθαρών κερδών

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 18%, σημείωσαν το δεύτερο εξάμηνο της χρήσης, τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης βιομηχανίας κατασκευής παρμπρίζ αυτοκινήτων στον κόσμο, της βρετανικής Pilkington Plc, μετά τη μείωση του κόστους λειτουργίας της και την πώληση περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να ισορροπήσει τις απώλειες των πωλήσεων, σε μερικές αγορές, στις οποίες δραστηριοποιείται.

Τα καθαρά της κέρδη το εξάμηνο που έληξε τον Μάρτιο, ανήλθαν σε 39 εκατ. λίρες Αγγλίας (71 εκατ. δολ.) ή 3,1 πένες ανά μετοχή από 33 εκατ. λίρες ή 2,6 πένες ανά μετοχή που ήταν πριν από ένα χρόνο. Οι πωλήσεις διατηρήθηκαν στο 1,36 δισ. λίρες και η ρευστότητα για το σύνολο της χρήσης αυξήθηκε κατά 53%, φθάνοντας στα 207 εκατ. λίρες.

«Τα αποτελέσματα αυτά είναι θετικά σε μία δύσκολη αγορά», ανέφερε ο David Taylor, οικονομικός αναλυτής της Teather & Greenwood στο Λονδίνο, η οποία κατατάσσει τη μετοχή της εταιρείας στο «buy».

Η Pilkington, βρίσκεται στο μέσο της υλοποίησης του σχεδίου των τριών βημάτων – μείωση δανεισμού, αύξηση των αποθεμάτων και μείωση του χρέους. Περιέκοψε περίπου 1.000 θέσεις εργασίας πέρυσι και βρίσκεται στη φάση των επενδύσεων για νέα προϊόντα.

Οι μετοχές της Pilkington, η οποία είνα μία από τις εταιρείες που απαρτίζουν τον δείκτη FTSE 100 στο Λονδίνο και είχαν από τις υψηλότερες αποδόσεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 1996, κέρδιζαν 2,75 πένες, ποσοστό 3,3%, φθάνοντας στις 86,5 πένες η μία στις 8:30' π.μ. στο Λονδίνο, τοπική ώρα. Η μετοχή έχει χάσει συνολικά φέτος ποσοστό της τάξης του 9%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να έχει υποχωρήσει στο 1,11 δισ. λίρες.