Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 26 Μαΐου 2004 14:07

Αμετάβλητα αναμένεται να παραμείνουν φέτος τα επιτόκια του ευρώ

ΣΤΑΘΕΡΑ εκτιμάται ότι θα διατηρήσει τα επιτόκιά της καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων του ευρώ περιορίζονται από τις ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας και από την ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων.

Η κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα ενδέχεται να προχωρήσει σε άσκηση αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής στις αρχές του επόμενου έτους.

«Κατά τους δύο τελευταίους μήνες έχουν αλλάξει πολλά. Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας έχει ισχυροποιηθεί, ο πληθωρισμός αυξάνεται, το ευρώ έχει υποχωρήσει, ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις βελτίωσης των συνθηκών στο εσωτερικό της Ευρωζώνης. Συνεπώς, το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων στην παρούσα φάση φαίνεται εντελώς απίθανο», δήλωσε στο Reuters αναλυτής της JP Morgan Chase στο Παρίσι.

Σταθερά εκτιμά ότι θα παραμείνουν τα επιτόκια του ευρώ έως το τέλος του έτους και η Εθνική Τράπεζα εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων που τροφοδοτούνται από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου διεθνώς. Μόνος λόγος για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής μέσα στο 2004 θα ήταν η ενίσχυση του ευρώ στα 1,30 δολάρια.

Σε έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, οι αναλυτές της Εθνικής αναθεώρησαν προηγούμενες εκτιμήσεις τους με βάση την ασθενέστερη ανάπτυξη και τις ισχυρότερες πληθωριστικές πιέσεις και εκτιμούν ότι η ανάπτυξη το 2004 θα διαμορφωθεί στο 1,4% από 1,6% που προβλεπόταν και ο πληθωρισμός στο 2% από 1,8%.

Το 2003, ο ρυθμός ανάπτυξης κινήθηκε στο 0,4% και ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης στο 2,1%.

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής, η κατανάλωση παραμένει η «αχίλλειος πτέρνα» της ανάπτυξης. Τα υψηλά επίπεδα ανεργίας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι μισθοί παραμένουν σταθεροί θα περιορίσουν τη δυναμική της ιδιωτικής κατανάλωσης το 2004 ενώ επιβαρυντικά λειτουργεί ο κίνδυνος διορθωτικής κίνησης στην αγορά ακινήτων.

Η κατανάλωση αναμένεται να ανακτήσει τη δυναμική της μετά από 1 με 2 χρόνια όταν αρχίσει να υποχωρεί η ανεργία. Για το 2004 προβλέπεται ότι η καταναλωτική δαπάνη θα αυξηθεί με ρυθμό 1,1% έναντι 1% το 2003.