Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 26 Μαΐου 2004 21:39

Αλογοσκούφης: Δεν συγκαλύπτουμε τα προβλήματα

Με την επισήμανση ότι η οικονομική πορεία της χώρας βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή, άρχισε την ομιλία του στην ετήσια γ.σ. του ΣΕΒ ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης.

«Είπαμε την αλήθεια για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος. Είπαμε την αλήθεια για την οικονομική ανάπτυξη. Είπαμε την αλήθεια για τις διαρθρωτικές αλλαγές. Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Λέμε την αλήθεια και δεν συγκαλύπτουμε τα προβλήματα. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε διεξόδους στην έμφυτη επιχειρηματικότητα και δημιουργικότητα των Ελλήνων.

Για την επίτευξη των στόχων μας προωθούμε μια σημαντική φορολογική μεταρρύθμιση.

Στοχεύουμε σε ένα φορολογικό σύστημα που να χαρακτηρίζεται από σταθερότητα, απλότητα, διαφάνεια και φερεγγυότητα.

Δίνουμε προτεραιότητα στα κίνητρα για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές για τα μη διανεμόμενα κέρδη των Α.Ε. και Ε.Π.Ε. στο 25% και στο 20% για τα κέρδη των προσωπικών εταιρειών.

Προετοιμάζουμε ένα νέο αναπτυξιακό νόμο για την ενίσχυση της ελληνικής περιφέρειας, την ενθάρρυνση των επενδύσεων εντάσεως κεφαλαίου και την προώθηση της έρευνας και τεχνολογίας. Ενεργοποιήσαμε ήδη τους μηχανισμούς αξιοποίησης του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Χρειαζόμαστε μια επανάσταση παραγωγικότητας και ποιότητας που μόνο νέες μεγάλες επενδύσεις μπορούν να μας διασφαλίσουν.

Για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος θα προχωρήσουμε σε απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, στην αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου, σε οργανωμένο χωροταξικό σχεδιασμό και στη δημιουργία σύγχρονων βιομηχανικών υποδομών. Ξεκαθαρίζουμε τους κανόνες του παιγνιδιού με την απελευθέρωση των αγορών, το δραστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας και των πολύπλοκων διαδικασιών για την έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Ενισχύουμε την εξωστρέφεια της οικονομίας μας. Ενεργοποιήσαμε άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών. Ενοποιούμε τις προσπάθειες για προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στις μεγάλες διεθνείς αγορές. Προχωρούμε στη δημιουργία «Σπιτιών της Ελλάδας» στις μεγάλες αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις ΗΠΑ και στην ¶πω Ανατολή.

Προχωρούμε με ένα νέο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων. Εγκαταλείπουμε τη στενή ταμειακή λογική και υιοθετούμε μεθόδους που θα συνδυάσουν τις αποκρατικοποιήσεις με τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες ή διαταραχές.

Στη μεγάλη προσπάθεια που αναλαμβάνουμε θέλουμε τη συνεργασία όλων των κοινωνικών εταίρων και του επιχειρηματικού κόσμου ιδιαίτερα».