Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 27 Μαΐου 2004 10:40

Συνεχίζεται η υποχώρηση του δολαρίου

ΠΤΩΤΙΚΑ κινείται και σήμερα το δολάριο έναντι των βασικών του ανταγωνιστών στον απόηχο των αποθαρρυντικών οικονομικών στοιχείων που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα στις ΗΠΑ http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/05/27/917291.htm .

Πιο συγκεκριμένα, οι παραγγελίες για διαρκή καταναλωτικά αγαθά υποχώρησαν κατά 2,9% τον Απρίλιο, στα 5,7 δισ. δολάρια τον προηγούμενο μήνα, έναντι αύξησης 5,7% το Μάρτιο.

Οι Αμερικανοί οικονομολόγοι παρακολουθούν στενά την πορεία των παραγγελιών νέων αγαθών και εξοπλισμού, όπως αυτοκίνητα και υπολογιστές, καθώς θεωρούν ότι αυτά αποτελούν δείκτη της μελλοντικής οικονομικής δραστηριότητας.

Επίσης, οι πωλήσεις νέων κατοικιών σημείωσαν τον Απρίλιο τη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων 10 ετών.

Τα παραπάνω στοιχεία, σε συνδυασμό με τη διατήρηση των τιμών πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/05/27/917193.htm , ενισχύουν την άποψη ότι η διαφαινόμενη αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου από τη Φέντεραλ Ριζέρβ ενδεχομένως να καθυστερήσει.

Στις 10:19 (ώρα Ελλάδος), στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου είχε διαμορφωθεί στα 1,2167 δολάρια έναντι 1,2105 δολαρίων αργά χθες το βράδυ.

Το ευρώ συνέχισε την ανοδική του πορεία έναντι του δολαρίου παρά την είδηση ότι ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία σημείωσε πτώση το Μάιο, για πρώτη φορά έπειτα από 11 μήνες. Εξασθένηση παρουσίασε τον ίδιο μήνα η επιχειρηματική εμπιστοσύνη τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ιταλία, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Παράλληλα, στις 10:19, το δολάριο ισοδυναμούσε με 111,25 γιεν έναντι 111,9 γιεν αργά το βράδυ της Τετάρτης. Θετικά επηρεάζουν το ιαπωνικό νόμισμα οι εκτιμήσεις ότι η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας αυξήθηκε τον Απρίλιο κατά 3,8% έναντι του Μαρτίου σε εποχικώς προσαρμοσμένη βάση. Τα επίσημα στοιχεία της ιαπωνικής κυβέρνηση θα δοθούν στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Πολλά θα εξαρτηθούν πάντως από τα οικονομικά στοιχεία που θα δοθούν αργότερα στις ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, στις 15:30 (ώρα Ελλάδος) θα ανακοινωθεί ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδόματος ανεργίας για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 22 Μαΐου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, οι εν λόγω αιτήσεις μειώθηκαν κατά 10.000, στις 335.000, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο.

Την ίδια ώρα θα δοθούν επίσης στη δημοσιότητα τα προσωρινά στοιχεία για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο. Εκτιμάται ότι το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε στο παραπάνω χρονικό διάστημα κατά 4,5%.