Στα 49,1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2004, σύμφωνα με τα αμερικανικά λογιστικά πρότυπα, τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ σημειώνοντας πτώση κατά 56,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Οι αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν πτώση της τάξεως του 33%.
Τα κέρδη ΕΒΙΤDA, σύμφωνα πάντα με τα αμερικανικά λογιστικά πρότυπα, υποχώρησαν κατά 5,5%, στα 414 εκατ. ευρώ, ενώ ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 11,7% φθάνοντας τα 1,23 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα, τα κέρδη προ φόρων του ΟΤΕ υποχώρησαν στα 93,3 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο μειωμένα κατά 44,2% εσ σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2003, όταν αυτά είχαν διαμορφωθεί στα 167,2 εκατ. ευρώ.
Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στο πρώτο τρίμηνο 2004 ανήλθαν σε € 473,9 εκατ., παρουσίασαν αύξηση κατά 1,5%.
Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου παρουσίασε αύξηση κατά 12% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο της προηγούμενης χρήσης λόγω ενοποίησης της ROMTELECOM και της αύξησης των εσόδων της κινητής τηλεφωνίας, τα οποία αύξησαν τη συμμετοχή τους στον Κύκλο Εργασιών και αντιπροσωπεύουν το 27,6% των εσόδων.
Η μεταβολή αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση της συνδρομητικής βάσης των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας του Ομίλου Globul και Cosmofon, καθώς και της χρήσης κινητών τηλεφώνων (CΟSMOTE).
Το Κόστος Υπηρεσιών του Ομίλου ανήλθε στα 932,5 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης κατά 20,8%, ενώ χωρίς την ROMTELECOM η αύξηση θα περιοριζόταν σε 4,7%.
Η συγκρατημένη αυτή αύξηση, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι αποτέλεσμα της συνέχισης των προσπαθειών της Διοίκησης για περιορισμό του κόστους κυρίως στην εταιρεία ΟΤΕ Α.Ε. στην οποία το Κόστος Υπηρεσιών μειώθηκε κατά 1,4%.
Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του Α τριμήνου του 2004 o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Παναγής Βουρλούμης, υπογράμμισε:
«Τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου του Ομίλου ΟΤΕ αντανακλούν τη συνεχή πίεση που υφίσταται η σταθερή τηλεφωνία Ελλάδος. Η COSMOTE ενίσχυσε τα οικονομικά της μεγέθη και η RomTelecom είναι σε καλό δρόμο με την εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσης. Αν και η θητεία μου στον ΟΤΕ είναι μικρότερη από ένα μήνα, με βάση την ενημέρωση που είχα, εκτιμώ ότι ο ΟΤΕ διαθέτει τη τεχνογνωσία, τις δυνάμεις και τους πόρους να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση.
Βεβαίως δεν πρόκειται για εύκολο εγχείρημα. Οι άμεσες προτεραιότητές μου είναι ο αυστηρός έλεγχος του κόστους, η επίλυση των θεμάτων που ανακύπτουν από δραστηριότητες χαμηλής απόδοσης, διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα, η απλοποίηση των πολύπλοκων εσωτερικών διαδικασιών και η εδραίωση μια νέας σχέσης με τη ρυθμιστική αρχή. Ήδη έχω ξεκινήσει να εργάζομαι προς αυτές τις κατευθύνσεις. Για να επιτευχθεί η μεταστροφή του ΟΤΕ, χρειάζεται η συνεργασία των εργαζομένων και η υποστήριξη των αρμόδιων φορέων ώστε να αποδώσουμε την κατάλληλη αξία στους μετόχους.»