Δύσκολα μπορεί να κατανοήσει ακόμη και ο πλέον καλόπιστος παρατηρητής τη μεθοδολογία λήψης αποφάσεων στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία οδηγεί από λάθος σε ατόπημα χωρίς τέλος. Η βόμβα του ΕΝΦΙΑ δεν ήταν μοναδικό φαινόμενο, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται υπάρχει και συνέχεια.
Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορικη»
Δύσκολα μπορεί να κατανοήσει ακόμη και ο πλέον καλόπιστος παρατηρητής τη μεθοδολογία λήψης αποφάσεων στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία οδηγεί από λάθος σε ατόπημα χωρίς τέλος. Η βόμβα του ΕΝΦΙΑ δεν ήταν μοναδικό φαινόμενο, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται υπάρχει και συνέχεια.
Ξαφνικά, ύστερα από έξι χρόνια ύφεση, μετά από ένα «καταιγισμό» φορολογικών νομοσχεδίων και ανατροπών, που «πάγωσαν» την αγορά και «χτύπησαν» τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, τη μεσαία τάξη που τείνει υπό εξαφάνιση, το υπουργείο δημιούργησε μια ακόμη επιτροπή για να εξετάσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά σε φορολογικά και τελωνειακά θέματα. Λίγα 24ωρα πριν ανέβει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για να εξαγγείλει τις όποιες φοροελαφρύνσεις επιτρέψει στην κυβέρνηση η τρόικα, ανακοινώνεται ότι έργο αυτής της επιτροπής θα είναι:
- η μελέτη των υφιστάμενων ή δημιουργούμενων προβλημάτων της «αγοράς» σε φορολογικά και τελωνειακά θέματα (όπως, ενδεικτικά, πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες και σχετικές καθυστερήσεις, υπερφορολόγηση) που προκύπτουν από την εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων ή των προωθούμενων μέτρων και
- η υποβολή προτάσεων για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των σχετικών προβλημάτων.
Με απλά λόγια ετοιμάζεται μια «μίνι» φορολογική μεταρρύθμιση, χωρίς να είναι σαφές αν είναι γνωστές σε όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις οι ανάγκες της αγοράς και των φορολογουμένων. Τι άλλο να συμπεράνει κανείς όταν ακούει ότι «θα μελετηθούν τα προβλήματα».
Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση, αν μη τι άλλο, είναι προβληματική. Εάν τόσα χρόνια το υπουργείο αγνοεί τα προβλήματα της αγοράς και τώρα αποφάσισε να τα διερευνήσει, υπάρχει μείζον θέμα. Διότι εάν προσπαθήσει να κρίνει κανείς από τη «γνώση» που έχει επιδειχθεί στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν τον ΕΝΦΙΑ, το πετρέλαιο θέρμανσης και το ΦΠΑ στην εστίαση, τότε είναι προτιμότερο, αντί να στέλνονται τα νομοσχέδια από τους εκτός Ελλάδος συμβούλους γραμμένα στην αγγλική γλώσσα, να αναζητηθεί η πραγματική πηγή των παρεμβάσεων και να ανατεθεί απευθείας σε αυτή η λήψη των αποφάσεων.
Εάν πάλι είναι γνωστά τα προβλήματα, που είναι και το πιθανότερο, αφού μόνο από τα υπομνήματα και τα αιτήματα που έχουν κατά περιόδους υποβάλει όλοι οι φορείς αν αντλήσει κανείς στοιχεία θα μπορέσει να αποκτήσει πλήρη εικόνα, τότε, πολύ απλά, για μια ακόμη φορά, ό,τι συμβαίνει γίνεται μόνο και μόνο για λόγους εντυπώσεων. Κάτι που αποκαλύπτει πλήρως ότι δεν έχει να περιμένει κανείς βελτιώσεις σε οποιοδήποτε πεδίο και με οποιεσδήποτε συνθήκες. Ειδικά όταν η μυρωδιά εκλογών είναι έντονη...
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - [email protected]