Για «επιστροφή της Ελλάδας στα θρανία» κάνει λόγο το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, αναφερόμενο στις συνομιλίες που ξεκινά σήμερα η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα στο Παρίσι.
Για «επιστροφή της Ελλάδας στα θρανία» κάνει λόγο το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, αναφερόμενο στις συνομιλίες που ξεκινά σήμερα η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα στο Παρίσι.
Η Αθήνα θα εκφράσει την επιθυμία της να εγκαταλείψει φέτος τη λιτότητα και να στραφεί σε πολιτικές στήριξης της ανάπτυξης, εκτιμά το CNBC σε άρθρο που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του.
Όπως λέει, πρόκειται για μια «επιστροφή στα θρανία» για την ελληνική κυβέρνηση, «καθώς επιχειρεί να καταδείξει ότι αφήνει πίσω της το χάος του υπέρογκου χρέους και της οικονομικής κρίσης και μπορεί πλέον να σταθεί στα πόδια της».
Τελικός στόχος της Αθήνας, υποστηρίζει το CNBC, είναι να αποφοιτήσει επιτυχώς από το σχέδιο διάσωσης κατά την ολοκλήρωσή του το 2016, χωρίς να χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια, όπως συνέβη πέρυσι με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
«Σύμβολο αυτής της στρατηγικής είναι η επιλογή του Παρισιού, ως τόπου συνάντησης με την τρόικα, αντί της συνήθους έλευσης στην Αθήνα, καθώς οι Έλληνες φορολογούμενοι δεν αισθάνονται ευτυχείς να βλέπουν στην πρωτεύουσα τους "άνδρες με τα μαύρα κοστούμια" - όπως αποκαλούνται συχνά οι αξιωματούχοι της τρόικας», προστίθεται.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών φέρονται να δήλωσαν στο CNBC ότι η κυβέρνηση ζήτησε την πραγματοποίηση της συνάντησης στο Παρίσι ως μέρος της επικοινωνιακής της στρατηγικής, δηλώνοντας παράλληλα ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα αθετήσει τις υποχρεώσεις της προς την τρόικα. «Εάν ολοκληρωθεί επιτυχώς και ο πέμπτος γύρος ελέγχου της τρόικα, η Ελλάδα θα επιδιώξει την ελάφρυνση των δανείων που της έχουν χορηγηθεί», αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Το CNBC επισημαίνει επίσης την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος πέρυσι, «γεγονός που άνοιξε την πόρτα για τις διαπραγματεύσεις μείωσης του χρέους», αλλά παρατηρεί πως η Ελλάδα «θα πρέπει να δείξει ότι βρίσκεται στον σωστό δρόμο και ότι εφαρμόζει τις πολυπόθητες οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις».
«Η χρηματοδότηση της χώρας από την Ευρωζώνη σταματάει φέτος, ενώ η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί μόνο εάν η χώρα παραμείνει προσηλωμένη στους αυστηρούς όρους», τονίζει το αμερικανικό δίκτυο, ενώ σημειώνει πως «οι κίνδυνοι για την Ελλάδα δεν έχουν πλήρως εξαλειφθεί».