Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 28 Μαΐου 2004 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές μετά τις οικονομικές εκθέσεις στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, οι οποίες έδειξαν, ότι, η οικονομική ανάπτυξη στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, επιταχύνεται. Οι μετοχές της Toyota Motor Corp. και της Samsung Electronics Co., οδηγούσαν την άνοδο.

«Εχουμε πλέον όλα εκείνα τα στοιχεία που δείχνουν ανάπτυξη», ανέφερε ο Naoki Fujiwara, ο οποίος διαχειρίζεται 180 εκατ. δολ. σε μετοχές με την Shinkin Asset Management Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Οι μακροοικονομικοί παράγοντες διθενώς παραμένουν ισχυροί, κάτι που αιτιολογεί και την αγορά μετοχών».

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 850 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, κέρδιζε 1,1%, φθάνοντας στις 89,36 μονάδες στις 11:10' π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Οδεύει προς την τρίτη συνεχόμενη άνοδό του, η οποία θα είναι η μεγαλύτερη συνεχόμενη σε χρονικό διάστημα επτά εβδομάδων.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei σημείωνε άνοδο 1,4% και ο Topix κέρδιζε 1,2%. Η μείωση της τιμής του πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, ώθησε επίσης ανοδικά τις τιμές των μετοχών των εταιρειών εκείνων, οι οποίες βασίζονται στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών στην Ιαπωνία - εποχιακώς προσαρμοσμένες - αυξήθηκαν κατά 9,3% τον Απρίλιο, σημειώνοντας την υψηλότερη άνοδο από το 1975. Η αύξηση ήταν τρεις φορές υψηλότερη από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών.

Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,4% το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου σε ετήσια βάση, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης της κυβέρνησης σε ποσοστό 4,2%. Η ταχύτερη ανάπτυξη, ώθησε ανοδικά τις τιμές του χαλκού και του χρυσού, οδηγώντας τις μετοχές των μεταλλουργιών, συμπεριλαμβανομένων και των μετοχών της BHP Billiton, της Rio Tinto και της Group WMC Resources Ltd., υψηλότερα.

Στη Σιγκαπούρη ο δείκτης Straits Times κέρδιζε 0,9%. Τα υψηλότερα κέρδη σημείωναν οι μετοχές των τραπεζών, όπως της DBS Group Holdings Ltd., μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, ότι θα περιορίσει τις απαιτήσεις για εγγυήσεις κεφαλαίων, αφήνοντάς τις ελεύθερες να ανταγωνιστούν με τις λοιπές τράπεζες της περιφέρειας.

Ολοι οι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της Ασίας κινούντο ανοδικά, εκτός από τους δείκτες στην Κίνα, οι οποίοι σημείωναν ελαφρά διαφοροποίηση.