Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 28 Μαΐου 2004 07:59

Ιαπωνία : Σημαντική αύξηση των καταναλωτικών δαπανών

ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ αύξηση και σε επίπεδα ρεκόρ, σημείωσαν τον Απρίλιο στην Ιαπωνία οι δαπάνες των νοικοκυριών, καθώς στην οικονομία προστέθηκαν οι περισσότερες θέσεις εργασίας φέτος, σημάδι, ότι, οι καταναλωτές θα βοηθήσουν τη χώρα να επιτύχει την μεγαλύτερη οικονομική της ανάπτυξη σε χρονικό διάστημα επτά ετών.

Οι δαπάνες των καταναλωτών, ανά εργαζόμενο – αυξήθηκαν κατά 9,3% - εποχιακώς προσαρμοσμένες, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία στο Τόκυο. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 240.000 θέσεις εργασίας και ο δείκτης ανεργίας διατηρήθηκε αμετάβλητος στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα τριών ετών, στο 4,7%, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση. Η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άνοδο 3,3%, όπως έδειξε άλλη έκθεση της κυβέρνησης.

Οι βιομηχανίες προσλαμβάνουν περισσότερους εργαζομένους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την έντονη ζήτηση για τα προϊόντα, όπως ψηφιακές κάμερες, ημιαγωγοί και χάλυβας, των εξαγωγικών εταιρειών. Η βελτίωση της απασχόλησης αυξάνει τις καταναλωτικές δαπάνες, αλλά και τις πωλήσεις των εταιρειών, όπως της Softbank Inc. διευρύνοντας την οικονομική ανάπτυξη για ένατο τρίμηνο, τη μεγαλύτερη που είχε να σημειωθεί από το 1997.

«Η εσωτερική ζήτηση είναι ιδιαίτερα έντονη, καθώς βελτιώνεται η αγορά εργασίας», ανέφερε ο Takuji Aida, αναλυτής της Merrill Lynch Japan Securities στο Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Η ισχυροποίηση της εσωτερικής ζήτησης θα επιβεβαιώσει την ανάκαμψη».

Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων στο Τόκυο, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων. O δείκτης Nikkei σημείωνε άνοδο 1,4%, φθάνοντας στις 11.322,81 μονάδες, στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Τα υψηλότερα κέρδη σημείωναν οι μετοχές της Mizuho Financial Group Inc. και της Toyota Motor Corp. To γιέν διαμορφώθηκε στα 110,44 έναντι του δολαρίου στις 11:22' π.μ. από 110,86 που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη.