Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 28 Μαΐου 2004 09:31

Ελβετία : Συρρίκνωση του ΑΕΠ το α' τρίμηνο

ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ υποχώρηση σημείωσε η ελβετική οικονομία μέσα σε ένα έτος, το πρώτο τρίμηνο, αποτέλεσμα της μείωσης των επενδύσεων, σε συνδυασμό με τη μείωση των εξαγωγών και των καταναλωτικών δαπανών.

Το ΑΕΠ, η αξία όλων των καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών – εποχιακώς προσαρμοσμένο – αυξήθηκε 0,4%, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης στη Βέρνη. Δώδεκα οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι η ανάπτυξη θα έχει ρυθμό 0,6%.

Η έκθεση αυτή, δίνει στη Swiss National Bank το περιθώριο να κρατήσει για περισσότερο χρόνο τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα και κοντά στο μηδέν, καθώς η έκτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης, καταβάλλει προσπάθειες να καλύψει το χάσμα, μετά την πρώτη της ετήσια συρρίκνωση μέσα σε μια δεκαετία, το 2003.

Οι ελβετικές εξαγωγικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης και της Ciba Specialty Chemicals AG, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής λευκαντικών, ανακοινώνουν μείωση των εσόδων τους το πρώτο τρίμηνο του έτους.

«Είναι δύσκολο να κάνει κάποιος προβλέψεις για το 2004, αλλά ας μην φανταστεί κανείς ότι θα είναι μια χρονιά με ραγδαία ανάπτυξη», ανέφερε ο Peter Schifferle, οικονομικός διευθυντής της Sia Abrasives Holding AG, της υπ'αριθμόν τρία εταιρείας παραγωγής προϊόντων γυαλόχαρτου, συμπληρώνοντας : «Πάντως, πετύχαμε τον στόχο που είχαμε θέσει, ούτως ή άλλως, το πρώτο τρίμηνο».

Η οικονομία των 8,5 τρισ. δολ. των 12 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συναλλάσσονται με ευρώ και η οποία απορροφά περίπου το ήμισυ των εξαγωγών της Ελβετίας, αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,6% το πρώτο τρίμηνο του 2004, τη στιγμή που η γερμανική αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,4%. Αυτό το ποσοστό είναι χαμηλότερο από την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο και σε ποσοστό 1,1%.