Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 01 Ιουνίου 2004 07:46

Υποχωρεί το γιέν έναντι του δολαρίου

ΠΤΩΤΙΚΑ κινείται το γιέν έναντι του δολαρίου, για πρώτη ημέρα σε σύνολο τεσσάρων ημερών στην Ασία, καθώς οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν ανοδικά, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Σ. Αραβία, τη μεγαλύτερη παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο.

Η άνοδος των τιμών πετρελαίου, ενδέχεται να περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη στην Ιαπωνία, η οποία εισάγει στην πραγματικότητα το σύνολο των ποσοτήτων πετρελαίου που καταναλώνει και το οποίο τιμάται σε δολάρια. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Σ. Αραβίας αναζητούν τους τρεις από τους τέσσερις τρομοκράτες που δραπέτευσαν, αφού σκότωσαν 22 ανθρώπους κατά τη διάρκεια επίθεσης στην πόλη Khobar.

«Θα με εξέπληττε το γεγονός το γιέν να μην αλλάξει πορεία», ανέφερε ο Robert Rennie στρατηγικός αναλυτής της αγοράς συναλλάγματος με την Westpac Bank Corp. στο Σίδνεϋ, συμπληρώνοντας : «Υπάρχει ο κίνδυνος να δούμε κι άλλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου».

Το γιέν υποχώρησε στα 109,81 έναντι του δολαρίου στις 11:25' π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, από 109,48 γιέν που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Το εθνικό νόμισμα της Ιαπωνίας ισχυροποιήθηκε χθες φθάνοντας τα 109,07 έναντι του δολ. και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 6 Μαΐου. Εναντι του ευρώ υποχώρησε στα 133,80 γιέν από 133,25.

Η τιμή του αργού για τα συμβόλαια του Ιουλίου, αυξήθηκε κατά 2,3%, φθάνοντας στα 40,80 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης.