Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 01 Ιουνίου 2004 18:55

Αναστάτωση στις ευρωπαϊκές αγορές από την άνοδο του πετρελαίου

ΕΝΤΟΝΑ πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στις χρηματιστηριακές αγορές της δυτικής Ευρώπης, καθώς οι αιματηρές επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία το Σαββατοκύριακο επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τη σταθερότητα ροής αργού προς τις αγορές.

Κατά τις σημερινές συναλλαγές οι τιμές του μαύρου χρυσού επέστρεψαν στα επίπεδα – ρεκόρ των προηγούμενων εβδομάδων, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι η επίθεση στη Σαουδική Αραβία ενδεχομένως να είναι η απαρχή ενορχηστρωμένης προσπάθειας της αλ Κάιντα με στόχο την πετρελαϊκή υποδομή.

Η επάνοδος της τιμής του αργού πάνω από τα 41 δολάρια το βαρέλι «ενδέχεται να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και να πλήξει την κερδοφορία των εταιρειών», δήλωσε στο Bloomberg αναλυτής της ισπανικής Sabadell Banca Privada.

Υπουργοί Πετρελαίου από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ έσπευσαν πάντως να καθησυχάσουν τους επενδυτές διαβεβαιώνοντας ότι θα αναλάβουν δράση για να σταθεροποιήσουν τις τιμές, κατά τη συνάντησή τους στη Βηρυτό στις 3 Ιουνίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/06/01/919088.htm .

Οι έντονες ανησυχίες για την απότομη άνοδο των τιμών πετρελαίου επισκίασαν τα ενθαρρυντικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα σε ΗΠΑ http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/06/01/919167.htm και Ευρωζώνη http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/06/01/918929.htm σχετική με τη βιομηχανική δραστηριότητα κατά το μήνα Μάιο.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Eurostat, στο πρώτο τρίμηνο του 2004 η οικονομία της Ευρωζώνης «έτρεξε» με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών, με «ατμομηχανή» την αύξηση των εξαγωγών http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/06/01/918983.htm .

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.422,5 μονάδες μειωμένος κατά 0,2% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (τη Δευτέρα το χρηματιστήριο του Λονδίνου παρέμεινε κλειστό λόγω αργίας).

Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 διαμορφώθηκε στις 3.624 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 1,2% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.861,7 μονάδες με απώλειες 1,5%.

Από την άνοδο των τιμών του μαύρου χρυσού επλήγησαν κυρίως οι κλάδοι αερομεταφορών και αυτοκινητοβιομηχανιών, ενώ αντιθέτως επωφελήθηκαν οι μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών.

Η μετοχή της Fiat σημείωσε σημαντική άνοδο κατά 4,6%. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, νέος διευθύνων σύμβουλος στην ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία ορίστηκε ο Σέρτζιο Μαρκιόνε.

Αξιόλογα κέρδη (4,3%) κατέγραψε και η μετοχική τιμή της Adecco. H κορυφαία - παγκοσμίως - εταιρεία υπηρεσιών απασχόλησης ανακοίνωσε σήμερα σημαντική αύξηση της κερδοφορίας της.