Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2004 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, μετά την άνοδο της τιμής του αργού πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες, ότι, οι υψηλότερες τιμές ενέργειας, ενδέχεται να αυξήσουν τα εταιρικά έξοδα και να περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη. Οι μετοχές της Japan Airlines System Corp. και της Korean Air Co., οδηγούσαν την πτώση.

«Μερίδα επενδυτών έχει τρομοκρατηθεί», ανέφερε ο Jim Reid, ο οποίος διαχειρίζεται 324 εκατ. δολ. σε μετοχές με την Trust Co. of Australia Ltd. στο Σίδνεϊ, συμπληρώνοντας : «Η αγορά είχε υποχωρήσει εξ αιτίας της μείωσης των τιμών πετρελαίου για δύο χρόνια».

Ο Morgan Stanley Capital International's Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 900 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, έχανε 1,2%, φθάνοντας στις 88,18 μονάδες, στις 11:20' π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο δείκτης Nikkei υποχωρούσε 0,8%, φθάνοντας στις 11.209,93 μονάδες και ο Kospi στη Ν. Κορέα σημείωνε απώλειες 1,9%, φθάνοντας στις 800,47 μονάδες.

Οι μετοχές της BHP Billiton, η οποία εισπράττει το 1/5 των πωλήσεών της από το πετρέλαιο και της Woodside Petroleum Ltd., της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας πετρελαιοειδών της Αυστραλίας, οδηγούσαν την άνοδο μεταξύ των μετοχών των εξαγωγικών εταιρειών, μετά την αύξηση των τιμών για τα συμβόλαια του αργού στη Ν. Υόρκη, στα 42,45 δολ. το βαρέλι. Οι υπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ συναντώνται αύριο προκειμένου να συζητήσουν το θέμα αύξησης της παραγωγής.

«Εχουμε σημαντική αύξηση των μετοχών των εταιρειών με πετρελαιοειδή, όπως της Woodside και της BHP από πέρυσι, καθώς βλέπουμε την τιμή του πετρελαίου να φθάνει τα 50 δολ. το βαρέλι», ανέφερε ο Reid ο οποίος κατέχει τέσσερις φορές περισσότερες μετοχές της Woodside από τις αντίστοιχες που αντιπροσωπεύουν τον δείκτη S&P/ASX 200.

Οι δείκτες στο Χονγκ Κονγκ, την Αυστραλία, τη Ν. Ζηλανδία, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες σημείωναν κέρδη, τη στιγμή που οι δείκτες στην Ταϊβάν και την Κίνα σημείωναν απώλειες.

Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη και τη Σρι Λάνκα, λόγω εθνικής εορτής.