Την αισιοδοξία της για την πορεία ανάκαμψης του τραπεζικού κλάδου ενισχύει η Deutsche Bank διατυπώνοντας τις εκτιμήσεις της για τα αποτελέσματα β’ τριμήνου 2014 σε νέα έκθεσή της, όπου επισημαίνεται η μείωση του κόστους χρηματοδότησης, η αποκλιμάκωση του πιστωτικού ρίσκου, η βελτίωση των νέων τραπεζικών χρεώσεων και το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος.
Aπό την έντυπη έκδοση
Την αισιοδοξία της για την πορεία ανάκαμψης του τραπεζικού κλάδου ενισχύει η Deutsche Bank διατυπώνοντας τις εκτιμήσεις της για τα αποτελέσματα β’ τριμήνου 2014 σε νέα έκθεσή της, όπου επισημαίνεται η μείωση του κόστους χρηματοδότησης, η αποκλιμάκωση του πιστωτικού ρίσκου, η βελτίωση των νέων τραπεζικών χρεώσεων και το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος.
Ο οίκος προβλέπει σημαντική άνοδο των τιμών των μετοχών του κλάδου, προσδιορίζοντας τη θετική μεταβολή μέχρι 60%, και συστήνει αγορά και για τις 4 συστημικές τράπεζες, με κορυφαία επιλογή την Εθνική Τράπεζα.
Την ίδια στιγμή, η Deutsche Bank σημειώνει ότι το χαρτοφυλάκιο των δανείων θα συρρικνωθεί λίγο, ενώ και η ποιότητα των δανείων θα μπορούσε να επιδεινωθεί ελαφρώς.
Η δε θετική άποψη για τον κλάδο αντανακλά την αναμενόμενη αύξηση στην πορεία των χορηγήσεων προς το τέλος του έτους, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας των νέων δανείων από το επόμενο έτος, οπότε αναμένεται και η επιστροφή στην κερδοφορία, που θα συνοδευτεί από σημαντικές βελτιώσεις στις αποδόσεις των ιδίων κεφαλαίων τα επόμενα χρόνια.
Περαιτέρω βελτίωση
Οπως επισημαίνει, με την ολοκλήρωση του προγράμματος TLTRO και το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ να μειώνεται στο 0,15%, εκτιμά πως τα περιθώρια των ελληνικών τραπεζών έχουν αυξηθεί κατά 10 μ.β. στο τρίμηνο, λόγω του φθηνότερου κόστους χρηματοδότησης.
Παράλληλα, αναμένει περαιτέρω βελτίωση τα επόμενα τρίμηνα.
Επίσης, θεωρεί ότι η επίπτωση των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου και οι συνέργειες που προκύπτουν από τις συγχωνεύσεις θα περιορίσουν τα κόστη, δίνοντας τη δυνατότητα για αύξηση του συνολικού κέρδους προ προβλέψεων κατά 11% σε τριμηνιαία βάση.
Οι εκτιμήσεις
Για την πορεία του β’ τριμήνου 2014 εκτιμά ότι η Alpha Bank θα εμφανίζει ζημίες 61 εκατ. ευρώ με έσοδα 627 εκατ. και μεικτά λειτουργικά κέρδη ύψους 298 εκατ. ευρώ.
Η Eurobank προβλέπεται ότι θα εμφανίσει ζημίες 177 εκατ. ευρώ, με έσοδα 469 εκατ. και μεικτά λειτουργικά κέρδη 206 εκατ. ευρώ. Για την Τράπεζα Πειραιώς αναμένονται ζημίες 89 εκατ. ευρώ, με έσοδα 617 εκατ. και λειτουργικά κέρδη 257 εκατ. ευρώ.
Αντιθέτως, η Εθνική Τράπεζα εκτιμάται ότι θα εμφανίσει κέρδη 97 εκατ. ευρώ, με έσοδα 981 εκατ. ευρώ και μεικτά λειτουργικά κέρδη 465 εκατ.
Εκτιμά ακόμη ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν αυξηθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2014, αλλά ο ρυθμός αύξησης της δημιουργίας νέων έχει υποχωρήσει.
Οι ελληνικές τράπεζες αύξησαν τους δείκτες κάλυψης κατά 60 μονάδες βάσης το πρώτο τρίμηνο του 2014 (σημαντική στροφή δεδομένου ότι τα προβληματικά δάνεια αντιστοιχούν στο 30% κατά μέσο όρο).
Αναμένει ακόμη μέτρια αύξηση των δεικτών και στο β’ τρίμηνο, παρ’ ότι συνολικά το κόστος του πιστωτικού ρίσκου θα μειωθεί κατά 9% τρίμηνο προς τρίμηνο.
Οι συνθήκες
Η Deutsche Bank περιμένει μείωση του δανεισμού για το σύνολο του κλάδου κατά 60 μονάδες βάσης (με εξαίρεση τη Finansbank, η οποία συνεχίζει την πιστωτική επέκταση).
Ειδικότερα, επισημαίνει πως οι τράπεζες εμφανίζονται πιο «άνετες» να προχωρούν σε δανειοδότηση προς τις μεγαλύτερες εταιρείες, καθώς και οι αγορές ομολόγων έχουν ανοίξει εκ νέου γι’ αυτές.
Την ίδια στιγμή, όμως, η πτώση των τιμών των ακινήτων και η υποτονική εγχώρια ζήτηση συνεχίζει να διαβρώνει και τη δυνατότητα δανεισμού αλλά και τη διάθεση για δανεισμό φυσικών προσώπων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Οπως αναφέρεται, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν υποχωρήσει 8% τους τελευταίους τρεις μήνες και συνολικά χάνουν 19% από την αρχή της χρονιάς. Αυτό αποδίδεται στις ανησυχίες για τα αποτελέσματα των stress tests.