Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 03 Ιουνίου 2004 08:33

Ιαπωνία : 10,2% η αύξηση των εταιρικών δαπανών

ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ των δαπανών τους, σε ποσοστό 10,2% τα πρώτο τρίμηνο, προχώρησαν οι ιαπωνικές εταιρείες, έναντι της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου και με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1997, καθώς οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Sharp Corp, επένδυσαν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους, προκειμένου να επεκταθούν.

Η ανάπτυξη ήταν μεγαλύτερη της αύξησης του 5,1% το τέταρτο τρίμηνο και της πρόβλεψης έξι οικονομικών αναλυτών του Bloomberg News για αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 7,5%. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αυξήθηκαν 2,9% έναντι του τέταρτου τριμήνου, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών της χώρας στο Τόκυο.

Οι δαπάνες των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Sharp και της Pioneer Corp., αύξησαν την οικονομική ανάπτυξη της Ιαπωνίας κατά 5,6% ετησίως, τον ταχύτερο ρυθμό, μεταξύ των χωρών του G7. Η αύξηση των δαπανών, ενδέχεται να ωθήσει την κυβέρνηση στην ανακοίνωση υψηλότερου ρυθμού ανάπτυξης αυτήν την εβδομάδα, αναθεωρώντας την προηγούμενή της πρόβλεψη, σύμφωνα με τον Mamoru Yamazaki, οικονομολόγο της Barclays Capital Japan.

«Μετά τα σημερινά στοιχεία δεν θα μου προκαλούσε έκπληξη ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της ιαπωνικής οικονομίας να είναι στο 6%», συμπλήρωσε ο Yamazaki, τονίζοντας : «Περιμένουμε και το επόμενο έτος την συνέχιση της αύξησης των εταιρικών δαπανών».