Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 03 Ιουνίου 2004 10:12

Με το βλέμμα στον ΟΠΕΚ οι ευρωπαϊκές αγορές

ΟΡΙΑΚΕΣ μεταβολές καταγράφουν κατά τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων εν αναμονή της συνόδου του ΟΠΕΚ, η οποία θα αρχίσει στις 12 μ. (ώρα Ελλάδος) στη Βηρυτό.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 άνοιξε στις 4.427,8 μονάδες αυξημένος κατά 0,1%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.642,6 μονάδες μειωμένος κατά 0,1% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.893,8 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,1%.

Όπως δήλωσε ο σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου, Αλι ακ Νουάιμι, λίγο πριν από την έναρξη της κρίσιμης συνόδου, η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου των χωρών μελών του ΟΠΕΚ μπορεί να ανέλθει έως τα 26 εκατομμύρια βαρέλια από 23,5 εκατομμύρια βαρέλια που είναι σήμερα.

Ο σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου υποστήριξε ότι η νέα οροφή στην ημερήσια παραγωγή δεν αναμένεται να συναντήσει αντιδράσεις, «επειδή η παραγωγή των 10 χωρών μελών του ΟΠΕΚ, με εξαίρεση το Ιράκ, δεν υπόκειται στο σύστημα των ποσοστώσεων και διατηρήθηκε στα 2,26 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως όλη την προηγούμενη χρονιά».

Ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στη σύνοδο της Βηρυτού αναμένεται να αποφασιστεί η αύξηση της ημερήσιας παραγωγής του ΟΠΕΚ κατά ένα έως 2,5 εκατομμύρια βαρέλια.

Παρά την αναμενόμενη απόφαση του καρτέλ για αύξηση των επίσημων ορίων στις ποσοστώσεις της παραγωγής οι τιμές του μαύρου χρυσού κινούνται σήμερα ανοδικά.

Στις 09:39 (ώρα Ελλάδος), στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου είχε διαμορφωθεί στα 40,74 δολάρια το βαρέλι ενισχυμένη κατά 1,95% ή 78 σεντς έναντι του προηγούμενου κλεισίματος.

Σήμερα συνεδριάζει επίσης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία εκτιμάται ότι θα διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/05/29/918470.htm . Η απόφασή της θα ανακοινωθεί στις 14:45 (ώρα Ελλάδος). Σε δημοσκόπηση του Bloomberg και οι 27 ερωτηθέντες οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει σταθερό στο 2% το βασικό της επιτόκιο.

Αντιθέτως, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα προχωρήσει σύντομα στην αύξηση των επιτοκίων της http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/06/03/919806.htm . Περισσότερες ενδείξεις σχετικά με τη χρονική στιγμή κατά την οποία η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα προβεί στην άσκηση αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής αναμένεται να παράσχουν τα στοιχεία που θα δοθούν την Παρασκευή στη δημοσιότητα για την απασχόληση. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, η αμερικανική οικονομία δημιούργησε το Μάιο 225.000 νέες θέσεις εργασίας.

Με ενδιαφέρον αναμένονται επίσης σήμερα τα στοιχεία για τις εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας. Την εβδομάδα μέχρι τις 29/5 οι εν λόγω αιτήσεις εκτιμάται ότι διαμορφώθηκαν στις 335.000 έναντι 344.000 το αμέσως προηγούμενο επταήμερο. Η επίσημη ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας είναι προγραμματισμένη για τις 15:30 (ώρα Ελλάδος).

Την ίδια ώρα θα ανακοινωθούν και τα αναθεωρημένα στοιχεία για την παραγωγικότητα εργασίας πρώτου τριμήνου, η οποία προβλέπεται ότι αυξήθηκε κατά 3,7%.

Στις 17:00 (ώρα Ελλάδος) θα ανακοινωθεί ο δείκτης ΙSM για τον αμερικανικό τομέα υπηρεσιών. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, ο παραπάνω δείκτης υποχώρησε το Μάιο στις 66 μονάδες από 68,4 μονάδες τον Απρίλιο.

Στις 17:00 θα δημοσιοποιηθούν και τα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες Απριλίου, οι οποίες εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά 1,4%.

Σε ό,τι αφορά τα νέα από το χώρο των επιχειρήσεων, η αμερικανική εταιρείας μικροεπεξεργαστών Intel θα ανακοινώσει αργότερα τις προβλέψεις της σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις της κατά το τρέχον τρίμηνο. Σύμφωνα με αναλυτή της Merrill Lynch, η Intel αναμένεται να αναθεωρήσει προς τα κάτω κατά 100 εκατ. δολ. την προηγούμενη πρόβλεψή της. Το ενδεχόμενο αυτό ασκεί πιέσεις στις μετοχές ομοειδών ευρωπαϊκών εταιρειών.