Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 03 Ιουνίου 2004 13:49

Νέες ρυθμίσεις για πανωτόκια, ΦΠΑ και αναπτυξιακό

ΜΕΤΡΑ τα οποία θα είναι συμβατά με τους στόχους της κυβέρνησης, δηλαδή με την προώθηση της ανάπτυξης, την αύξηση της απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή, θα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2005, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν προωθούνται περικοπές δαπανών.

Χθες διαβιβάστηκε από το υπουργείο προς όλα τα άλλα υπουργεία και τους δημόσιους Οργανισμούς εγκύκλιος, η οποία αναφέρεται στην αναγκαιότητα συγκράτησης των δαπανών. Όπως όμως διευκρίνισε σήμερα ο κ. Αλογοσκούφης, η εν λόγω εγκύκλιος αποστέλλεται κάθε χρόνο σε υπουργεία και ΔΕΚΟ και παρέχει τις κατευθύνσεις κατάρτισης του προϋπολογισμού τους.

Όπως επίσης έκανε γνωστό ο κ. υπουργός, προωθείται νομοθετική παρέμβαση με την οποία θα ρυθμίζονται τρία βασικά ζητήματα:

- το θέμα των «πανωτοκίων»

- το θέμα του ΦΠΑ (είχαν αναγραφεί τα έσοδα του πρώτου τριμήνου του 2004 στον προϋπολογισμό 2003) και

- η ενεργοποίηση του αναπτυξιακού νόμου (με αντικατάσταση των άρθρων εκείνων που αντίκεινται στην κοινοτική νομοθεσία).

Εξάλλου, το Σεπτέμβριο -πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης- θα είναι έτοιμη η β' φάση της οικονομικής απογραφής της κυβέρνησης η οποία αφορά τα λεγόμενα «κρυφά ελλείμματα».

Ο υπουργός Οικονομία διευκρίνισε πως δεν υπάρχει ακόμα πολιτική απόφαση για τη φορολογική μεταρρύθμιση και τόνισε ότι όλα όσα αναφέρονται είναι σενάρια.