Η απόφαση για τη συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε. με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία έφερε ευφορία στις ευρωαγορές, οι οποίες έκλεισαν με σημαντικά κέρδη.
Η απόφαση για τη συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε. με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία έφερε ευφορία στις ευρωαγορές, οι οποίες έκλεισαν με σημαντικά κέρδη.
Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,78% στις 6.741 μονάδες και ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 1,68% στις 9.245 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινείται ανοδικά κατά 1,36% στις 4.231 μονάδες.
Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 1,18% στις 332,60 μονάδες, με όλους τους επιμέρους κλάδους του να καταγράφουν κέρδη. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 16 έκλεισαν με κέρδη σήμερα.
Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών μετά το πέρας της συνάντησης των Λαβρόφ, Κλίμκιν, Φαμπιούς και Σταϊνμάγερ, έχει επιτευχθεί «κάποια πρόοδος» στις συνομιλές. Όλες οι πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες προκειμένου να ετοιμάσουν «συγκεκριμένες προτάσεις» για τους ηγέτες της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ουκρανίας.
Στο ταμπλό, η United Internet ενισχύθηκε κατά 3,7%, μετά την ανακοίνωση ότι εξαγόρασε το 10,7% της Rocket Internet έναντι 435 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία θα καταβάλει 333 εκατ. ευρώ σε μετρητά και θα μεταφέρει την συμμετοχή της στο portfolio της Global Founders Capital.
Με κέρδη 1% έκλεισε η Deutsche Telekom, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαγοράσει τους παρόχους Tele Columbus GmbH ή Primacom AG, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Στον αντίποδα, η Neste Oil υποχώρησε κατά 0,4%, καθώς ανακοίνωσε ότι υπήρξε ζημία στην μονάδα Porvoo, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή της.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στα 16,8 δισ. ευρώ έφθασε το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης τον Ιούνιο, από τα 15,7 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2013 και τα 15,4 δισ. ευρώ του Μαΐου του 2014 σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Ειδικότερα, όπως ανακοινλωθηκε, σε μηνιαία βάση, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,5%, ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 0,5%.
Για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου, το μεγαλύτερο πλεόνασμα σημειώθηκε στη Γερμανία (84 δισ. ευρώ), και ακολούθησε η Ολλανδία (25,2 δισ. ευρώ), η Ιρλανδία και η Ιταλία (14,1 δισ. ευρώ). Από την άλλη πλευρα, στη Γαλλία (30,4 δισ. ευρώ), στην Ισπανία (10,1 δισ. ευρώ) και στην Ελλάδα (8,8 δισ. ευρώ) παρουσιάστηκαν ελλείμματα.