Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 04 Ιουνίου 2004 14:23

Συμφωνία Ε.Ε. Μόσχας για τις εξαγωγές κρέατος στη Ρωσία

Σε συμφωνία κατέληξαν Ευρωπαϊκή Ένωση και Μόσχα για τις εξαγωγές ευρωπαϊκού κρέατος προς τη Ρωσία, οι οποίες είχαν ανασταλεί από την 1η Ιουνίου, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«είναι πλέον θέμα ωρών ή ημερών και εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα των ρωσικών αρχών», εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωποςε της Κομισιόν, Reijo Kemppinen.

Η συμφωνία, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, συνήφθη έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, με τον ρώσο πρωθυπουργό, Μιχαήλ Φραντκοφ. Οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η συζήτηση επί των τεχνικών θεμάτων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι Ρώσοι ζητούν κοινοτικό υγειονομικό πιστοποιητικό για τις εξαγωγές κρέατος από την Ε.Ε. στη χώρα τους, οι οποίες σήμερα συνοδεύονται από πιστοποιητικά που εκδίδει κάθε χώρα-μέλος ξεχωριστά.

Ο ρώσος πρωθυπουργός δέχτηκε την πρόταση της Ε.Ε. να ολοκληρωθούν οι τεχνικές διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και αναγνώρισε πως η ρωσική κυβέρνηση πρέπει να θέσει τέλος στην απαγόρευση εισαγωγής ευρωπαϊκού κρέατος.