Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 04 Ιουνίου 2004 18:54

«Ανάσα» στις ευρωπαϊκές αγορές από την πτώση της τιμής του πετρελαίου

ΑΝΟΔΟ άνω του 1% σημείωσε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η πλειονότητα των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη.

Ώθηση στις ευρωπαϊκές μετοχές έδωσαν η σημαντική πτώση των τιμών του «μαύρου χρυσού», τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ και οι αισιόδοξες προβλέψεις της αμερικανικής Intel για τα έσοδά της στο δεύτερο τρίμηνο.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν τα ενθαρρυντικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα για τις βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία καθώς και το θετικό κλίμα που επικρατεί στη Wall Street.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.454,4 μονάδες αυξημένος κατά 0,43%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.698,87 μονάδες με κέρδη 1,22% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.961,93 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,14%.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσε ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας. Η μετοχή της ολλανδικής εταιρείας ημιαγωγών ASML λίγη ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου του Αμστερνταμ σημείωνε άνοδο κατά 1,6%. Ο τίτλος της ομοειδούς γαλλο-ιταλικής εταιρείας STMicroelectronics ενισχύθηκε κατά 2%.

Στον αντίποδα, πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών ακολουθώντας την πτωτική πορεία των τιμών του μαύρου χρυσού. Η μετοχή της βρετανικής BP υποχώρησε κατά 0,8%.

Πτωτικά κινήθηκε και η μετοχή της Nestle. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, η ελβετική εταιρεία τροφίμων ενδιαφέρεται για την εξαγορά της General Mills. Η μετοχική τιμή της Nestle υποχώρησε κατά 0,45%.