Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 07 Ιουνίου 2004 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, με τον δείκτη Nikkei να οδεύει προς τη μεγαλύτερη άνοδο μέσα στο έτος. Οι μετοχές της Toyota Motor Corp. και της Samsung Electronics Co., οδηγούσαν στην άνοδο, μετά την έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ, η οποία τόνωσε την αισιοδοξία για τις δαπάνες των καταναλωτών που αναμένεται να επιταχυνθούν στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

«Η αμερικανική έκθεση δείχνει ότι μπήκαμε στο στάδιο της οικονομικής ανάπτυξης με την απασχόληση», ανέφερε ο Jeong Jong Hyeon, ο οποίος διαχειρίζεται ένα δισ. δολ. σε μετοχές με την CJ Investment Trust Management Co., στη Σεούλ, συμπληρώνοντας : «Η εξέλιξη αυτή βοηθά τις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, οι οποίες προβλέπεται να εμφανίσουν σταθερή αύξηση των πωλήσεών τους στις ανεπτυγμένες αγορές».

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 900 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, κέρδιζε 2,6%, φθάνοντας στις 89,00 μονάδες, στις 11:20' π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο δείκτης Nikkei αναρριχήθηκε κατά 2,5%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερή του άνοδο από τις 15 Δεκεμβρίου του 2003. Κέρδη 2,5% σημείωνε και ο δείκτης Kospi, στη Ν. Κορέα.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 Index, σημείωνε άνοδο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, σε σύνολο τεσσάρων ημερών. Οι μετοχές της Macquarie Infrastructure Group σημείωναν την υψηλότερη άνοδο, ένα μήνα μετά από την ανακοίνωσή της ότι θα πουλήσει μερίδιο που κατέχει σε εταιρεία σταθμού διοδίων και θα επιστρέψει τα έσοδα στους μετόχους. της. Ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν σημείωνε κέρδη 2,5%.

Ο δείκτης MSCI Asia-Pacific σημείωνε κέρδη 10% μετά από τις 17 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους, καθώς έντονη αισιοδοξία επικρατεί για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ, μετά την άνοδο της απασχόλησης, η οποία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και το ενδεχόμενο μιας αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού.

Η οικονομία των ΗΠΑ δημιούργησε 248.000 νέες θέσεις εργασίας τον Μάϊο, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση την περασμένη Παρασκευή. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι νέες θέσεις εργασίας θα αυξάνοντο κατά 225.000.

Ολοι οι άλλοι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της Ασίας κινούντο ανοδικά, εκτός από τους δείκτες στην Κίνα. Κλειστό είναι σήμερα το Χρηματιστήριο στη Ν. Ζηλανδία, λόγω εθνικής εορτής.