Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να παρουσιαστεί η πρωτοβουλία σταθεροποίησης της αγοράς σε ό,τι αφορά τα αλλοιώσιμα οπωροκηπευτικά προϊόντα τα οποία αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ανακοίνωσε η Κομισιόν μετά τη συνάντηση με εμπειρογνώμονες των κρατών μελών σχετικά με τις δυνητικές επιπτώσεις των ρωσικών περιορισμών στις εισαγωγές ορισμένων γεωργικών προϊόντων.
Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να παρουσιαστεί η πρωτοβουλία σταθεροποίησης της αγοράς σε ό,τι αφορά τα αλλοιώσιμα οπωροκηπευτικά προϊόντα τα οποία αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ανακοίνωσε η Κομισιόν μετά τη συνάντηση με εμπειρογνώμονες των κρατών μελών σχετικά με τις δυνητικές επιπτώσεις των ρωσικών περιορισμών στις εισαγωγές ορισμένων γεωργικών προϊόντων.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον επίτροπο Dacian Cioloș «αυτή η ιδιαίτερη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε ως αποτέλεσμα της ρωσικής απαγόρευσης απαιτεί ταχύτερη και καλύτερη πρόσβαση σε δεδομένα της αγοράς ανά τομέα».
Για το λόγο αυτό όπως επισήμανε καθιερώνεται ένας ενισχυμένος μηχανισμός παρακολούθησης της αγοράς στον οποίο θα συνεισφέρουν όλα τα κράτη μέλη. Θα πραγματοποιούνται συναντήσεις με τα κράτη μέλη σε εβδομαδιαία βάση, για όσο διάστημα είναι απαραίτητο.
Ο ίδιος απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους αγρότες εμφανίστηκε καθησυχαστικός δηλώνοντας ότι «παρακολουθούμε κάθε κλάδο και κάθε αγορά και θα λαμβάνω μέτρα μόλις αναδύονται οι κίνδυνοι. Μέσω της μεταρρυθμισμένης κοινής γεωργικής πολιτικής, έχουμε τα δημοσιονομικά και νομικά μέσα για την ανάληψη ευρωπαϊκής δράσης, από κοινού με τα κράτη μέλη. Πρωταρχικός στόχος είναι η εμπιστοσύνη της αγοράς μέσω της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.»
Η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ παρουσίασε την αρχική της ανάλυση σχετικά με τα παραδοσιακά εμπορικά μοντέλα, την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς σε διάφορους τομείς, τα πιθανά εναλλακτικά σημεία πώλησης, και, ως εκ τούτου, τις δυνητικές επιπτώσεις των εν λόγω μέτρων υπό την ευρεία έννοια.
Ωστόσο, η Επιτροπή χρειάζεται ακόμη να λάβει τις πλέον πρόσφατες πληροφορίες ώστε να μπορεί να αναλύσει πλήρως την κατάσταση της αγοράς στους περισσότερους τομείς, και, ως εκ τούτου, κάλεσε τα κράτη μέλη να υποβάλουν τα τελευταία λεπτομερή δεδομένα της αγοράς.
Εξάλλου, η Επιτροπή παρουσίασε μια προκαταρκτική ανάλυση των κυριότερων τομέων που καλύπτουν τα ρωσικά μέτρα —οπωροκηπευτικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και προϊόντα με βάση το κρέας. Τα κράτη μέλη παρουσίασαν επίσης ορισμένα αριθμητικά στοιχεία και παρατηρήσεις σχετικά με τους τομείς που είναι πιθανότερο να πληγούν περισσότερο.
Εξαιρετικά επείγουσα η κατάσταση
Στη συνεδρίαση συμφωνήθηκε ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά επείγουσα για ορισμένα αναλώσιμα λαχανικά που επλήγησαν από την απαγόρευση, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η περίοδος διάθεσής τους και μια κύρια εξαγωγική αγορά εξαφανίστηκε ξαφνικά, χωρίς να υπάρχει άμεση προοπτική για μια προφανή εναλλακτική λύση.
Βάσει των νέων πληροφοριών που έλαβε σήμερα από τα κράτη μέλη, η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι θα προτείνει κατάλληλα νέα μέτρα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «εξετάζονται επίσης περαιτέρω μέτρα με αντικείμενο τα ζωικά προϊόντα. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να προταθούν με βάση την πρόσθετη ευελιξία που εκχωρήθηκε στην Επιτροπή στο πλαίσιο της περσινής μεταρρύθμισης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, με τον ίδιο τρόπο που η Επιτροπή ανήγγειλε μέτρα στήριξης για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια στις 11 Αυγούστου. Η ανάλυση των άλλων τομέων συνεχίζεται και θα εξετάσουμε περαιτέρω μέτρα για άλλα προϊόντα ανάλογα με τις εξελίξεις».
Η Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ολοκληρώσει μια πλήρη ανάλυση των ενδεχομένων επιπτώσεων των ρωσικών κυρώσεων επί των πληττόμενων τομέων της ΕΕ — σε συνδυασμό με αξιολόγηση των πιθανών απαντήσεων σε πολιτικό επίπεδο — το συντομότερο δυνατόν.