Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 07 Ιουνίου 2004 14:42

Αγώνας δρόμου για το Γ' ΚΠΣ

Περίπου 3,2 δισ. ευρώ θα πρέπει να απορροφήσει η Ελλάδα από το Γ' ΚΠΣ, φθάνοντας το 35% της συνολικής δημόσιας δαπάνης έναντι 24% το Μάϊο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που είχε ως αντικείμενο την πορεία εκτέλεσης του Γ' ΚΠΣ.

ΠΕΡΙΠΟΥ 3,2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ θα πρέπει να απορροφήσει η Ελλάδα από το Γ' ΚΠΣ, φθάνοντας το 35% της συνολικής δημόσιας δαπάνης έναντι 24% το Μάϊο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που είχε ως αντικείμενο την πορεία εκτέλεσης του Γ' ΚΠΣ.

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ζήτησε επιτάχυνση εκτέλεσης των έργων, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, ενώ ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι οι καθυστερήσεις είναι πολύ μεγάλες και ότι θα γίνει αγώνας δρόμου για να μην απωλεσθούν κεφάλαια.

Και αυτό διότι στο Γ' ΚΠΣ εφαρμόζεται ο κανόνας "ν+2", σύμφωνα με τον οποίο, κάθε κράτος - μέλος της Ε.Ε. πρέπει να απορροφά τα ποσά που έχει δεσμεύσει στο ανώτατο χρονικό όριο των δύο ετών διαφορετικά τα χρήματα παρακρατούνται από την Ε.Ε.

Η Ελλάδα έχει διασφαλίσει ως το τέλος του 2003 τα ποσά που είχε δεσμεύσει το 2001, αλλά θα πρέπει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να έχει απορροφήσει το ποσό που έχει δεσμεύσει το 2002.

«Βρισκόμαστε στη μέση της προγραμματικής περιόδου και έχει απορροφηθεί το 24%. Στο εθνικό σκέλος η απορρόφηση φτάνει το 27%, ενώ στο περιφερειακό σκέλος το 18%», ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Γ' ΚΠΣ με στόχο την έγκριση των χρηματοδοτικών πινάκων της πρότασης αναθεώρησης του Γ' ΚΠΣ και αμέσως μετά θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση και χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαϊου 2004 έχουν εγκριθεί 12.779 έργα συνολικής δαπάνης που αντιστοιχεί στο 69% των πόρων δημόσιας δαπάνης του προγράμματος.

Σε ό,τι αφορά τα τομεακά προγράμματα (προγράμματα υπουργείων) έχουν αναληφθεί νομικές δεσμεύσεις (έργα για τα οποία έχουν υπογραφεί συμβάσεις) που αντιστοιχούν στο 47% των πόρων της δημόσιας δαπάνης και έχει απορροφηθεί το 27% των πόρων της αντίστοιχης δαπάνης. Αντίθετα, η εικόνα στα περιφερειακά προγράμματα χαρακτηρίζεται μη ικανοποιητική, δεδομένου ότι έχουν αναληφθεί νομικές δεσμεύσεις που αντιστοιχούν μόνο στο 37% των πόρων της δημόσιας δαπάνης του περιφερειακού σκέλους και έχει απορροφηθεί μόνο το 18% των πόρων της αντίστοιχης δημόσιας δαπάνης.

Για παράδειγμα, το πρόγραμμα "Περιβάλλον" σημειώνει απορρόφηση 16% δηλαδή λιγότερο από το μισό ποσοστό που θα έπρεπε να είχε πετύχει, και το πρόγραμμα "Υγεία-Πρόνοια" απορρόφηση 14%.