Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 08 Ιουνίου 2004 07:17

Ανοδος του δολαρίοιυ έναντι του ευρώ στην Ασία

ΑΝΟΔΟ, από τα χαμηλότερα επίπεδα δύο μηνών, έναντι του ευρώ, σημείωσε το δολάριο στην Ασία μετά την αύξηση του δείκτη Standard & & Poor's 500, στα υψηλότερα επίπεδα έξι εβδομάδων, περιορίζοντας τις ανησυχίες ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να προσελκύσει αρκετά κεφάλαια, ώστε να στηρίξει την αξία του νομίσματος.

Το δολάριο κινήθηκε ανοδικά και έναντι του γιέν, περιορίζοντας κατά κάποιον τρόπο τη μεγάλη του υποχώρηση από τις 31 Μαρτίου του 2003, καθώς εικάζεται ότι η Federal Reserve των ΗΠΑ θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια δανεισμού από τα χαμηλότερα επίπεδα 45ετίας – και το 1% - καθώς εκτιμάται ότι οικονομικές εκθέσεις την Πέμπτη θα δείξουν περιορισμό του πληθωρισμού στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεδριάσει στις 29 και τις 30 Ιουνίου.

«Η αύξηση των τιμών των μετοχών και των βασικών επιτοκίων δανεισμού, θα κάνουν πιο ελκυστικές τις επενδύσεις σε δολάρια, με αποτέλεσμα την ικανοποιητική εισροή κεφαλαίων στις ΗΠΑ», ανέφερε ο Kikuko Takeda, αναλυτής της αγοράς συναλλάγματος με την Bank of Tokyo-Mitsubishi Ltd. στο Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Αυτά θα τονώσουν και τη θέση του δολαρίου».

Εναντι του ευρώ το δολάριο αναρριχήθηκε στο 1,2307 στις 12:15' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, από 1,2321 δολ., που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα έναντι του ευρώ – στο 1,2339 δολ. – σημειώνοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τις 2 Απριλίου. Επίσης ισχυροποιήθηκε έναντι του γιέν, φθάνοντας στα 109,85 γιέν από 109,55 γιέν, μετά τη χθεσινή του υποχώρηση κατά 1,5%.