Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2004 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της Mizuho Financial Group Inc. και της Sumitomo Mitsui Financial Group Inc., μετά την αφαίρεση των μετοχών των δύο τραπεζών από τη λίστα της Goldman, Sachs & Co., η οποία περιλαμβάνει μετοχές που προτείνει ο οίκος για αγορά, καθώς εκτιμάται ότι οι τιμές των μετοχών τους, ενδέχεται να υποχωρήσουν.

Οι μετοχές της Kyocera Corp., της Honda Motor Co. και άλλων βιομηχανιών σημείωναν απώλειες μετά την κυβερνητική έκθεση, η οποία έδειξε, ότι, οι δαπάνες των εταιρειών και ο εξοπλισμός τους αυξήθηκαν λιγότερο από τις αρχικές προβλέψεις.

«Οι τωρινές αποτιμήσεις των τραπεζών, δείχνουν ότι οι μετοχές τους δεν είναι φθηνές και τα καλά νέα έχουν ήδη επιδράσει θετικά στις τιμές τους, κάτι το οποίο ωθεί στη μείωση των χαρτοφυλακίων», ανέφερε ο Μasanao Yoshitake, ο οποίος διαχειρίζεται 2,5 δισ. δολ. σε μετοχές με την Meiji Dresdner Asset Management Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Μερίδα επενδυτών δεν έχει ακόμη πεισθεί για την οικονομική ανάκαμψη της οικονομίας».

Ο δείκτης Nikkei υποχωρούσε κατά 0,2%, φθάνοντας στις 11.500,45 μονάδες, στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο δείκτης Topix έχανε 0,2%, φθάνοντας στις 1.515,68 μονάδες, με τις μετοχές των τραπεζών, των εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο των κομπιούτερ και των αυτοκινητοβιομηχανιών, να αποτελούν περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών του απωλειών.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 900 μετοχές εταιρειών, έχανε 0,1%, φθάνοντας στις 90,10 μονάδες, υποχωρώντας για πρώτη ημέρα, σε σύνολο τεσσάρων συνεδριάσεων.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 Stock Index, κινείτο πτωτικά. Οι μετοχές της Woodside Petroleum Ltd., της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας πετρελαιοειδών της χώρας, κινούντο πτωτικά, καθώς οι τιμές του αργού πετρελαίου, υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα έξι εβδομάδων.

Στην Ταϊβάν, ο δείκτης Taiex, κινείτο ανοδικά, μετά την άνοδο των μετοχών της Quanta Computer Inc., που δραστηριοποιείται στον κλάδο των κομπιούτερ, ότι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν τον Μάϊο.

Ολοι οι άλλοι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της Ασίας, σημείωναν απώλειες, εκτός από τους δείκτες στη Ν. Κορέα, την Ταϊβάν, τη Σιγκαπούρη, τις Φιλιππίνες και το Χονγκ Κονγκ.