Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2004 07:33

Ιαπωνία : Στο 6,1% η αύξηση του ΑΕΠ το α' τρίμηνο

ΣΤΟ 6,1%, αναθεώρησε την αύξηση του ΑΕΠ, το πρώτο τρίμηνο του έτους η Ιαπωνία και σε ετήσια βάση, αποτέλεσμα την αύξησης των αποθεμάτων των εταιρειών, η οποία ήταν μεγαλύτερη από ό,τι προβλεπόταν.

Η προηγούμενη εκτίμηση της κυβέρνησης, ανέφερε ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 5,6%, ενώ 12 οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News προέβλεπαν ότι θα ανήρχετο σε 5,8%. Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας σε τριμηναία βάση ήταν 1,5%, υψηλότερη από τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη 1,4%.

Οι ιαπωνικές βιομηχανίες αυξάνουν τη δυναμικότητά τους και τα αποθέματά τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αύξηση της εσωτερικής και της εξωτερικής ζήτησης για ψηφιακές κάμερες, επίπεδες οθόνες τηλεοράσεων και άλλα ηλεκτρονικά. Η αύξηση της παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Canon Inc. και της Pioneer Corp. βοηθά τη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο να επεκτείνει τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη που επιτυγχάνεται από το 1997.

Ο δείκτης Nikkei υποχωρούσε κατά 0,2%, φθάνοντας στις 11.500,45 μονάδες, στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, μετά την ανακοίνωση της έκθεσης για το ΑΕΠ, η οποία έδειξε ότι οι δαπάνες των εταιρειών αυξήθηκαν, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό από τις προηγούμενες προβλέψεις.

Το γιέν διαμορφώθηκε στα 109,56 έναντι του δολαρίου στις 10:32' π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, από 109,65 γιέν που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη.