Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2004 08:22

Elpida Memory Inc. : 4,6 δισ. δολ. για νέο εργοστάσιο

ΤΟ ΠΟΣΟΝ των 500 δισ. γιέν (4,6 δισ. δολ.), σχεδιάζει να δαπανήσει μέσα στην ερχόμενη τριετία, η μοναδική εταιρεία παραγωγής των βασικών chip μνήμης για κομπιούτερ, της Ιαπωνίας, Elpida Memory Inc., προκειμένου να κατασκευάσει το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ημιαγωγών στον κόσμο.

Η εταιρεία, θα κατασκευάσει το νέο εργοστάσιο δίπλα στο υπάρχον, σύμφωνα με τον Yukio Sakamoto, πρόεδρο της Elpida. Η εταιρεία joint venture της Hitachi Ltd. και της NEC Corp., θα δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Το νέο εργοστάσιο, ενδέχεται να επιτρέψει στην Elpida, την έβδομη σε μέγεθος κατασκευάστρια chip μνήμης στον κόσμο, να μειώσει το κόστος λειτουργίας της και να αυξήσει τον όγκο παραγωγής της, με αποτέλεσμα να ανακτήσει το χαμένο έδαφος σε μία αγορά, η οποία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 46%, φθάνοντας στα 25,2 δισ. δολ. το τρέχον έτος. Ηγέτης της αγοράς είναι η Samsung Electronics Co., η οποία ανακοίνωσε τον Μάρτιο ανάκαμψη της ζήτησης για κομπιούτερ.

«Η εταιρεία θέλει να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και υψηλότερο όγκο πωλήσεων», ανέφερε ο Nam Hyung Kim, οικονομικός αναλυτής της iSuppli Corp., στην Καλιφόρνια, συμπληρώνοντας : «Ωστόσο, θα χρειαστεί κάποιο χρόνο προκειμένου να προχωρήσει σε μαζική παραγωγή, κάτι που δεν θα γίνει πριν από τα τέλη του 2007».

Η κατασκευή του εργοστασίου στη Χιροσίμα, νοτιο-δυτικά της Ιαπωνίας, θα έχει διπλάσια δυναμικότητα από το υπάρχον εργοστάσιο και θα χρηματοδοτηθεί από την πώληση νέων μετοχών και ομολόγων, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Nihon Keizai, χωρίς να αναφέρει το πού άντλησε την πληροφορία. Η Elpida θα δανειστεί επίσης από τις τράπεζες, σύμφωνα με το δημοσίευμα.