Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2004 09:13

Στα υψηλότερα επίπεδα το γιέν έναντι του δολαρίου

ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα, σε χρονικό διάστημα πέντε εβδομάδων, αναρριχήθηκε το γιεν έναντι του δολαρίου στο Λονδίνο, μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Γιουνιχίρο Κοϊζούμι και του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας, ότι έντονη είναι η οικονομική ανάκαμψη.

Η Ιαπωνία, αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή της για την αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, στο 6,1% σε ετήσια βάση, από την αρχική που ανέφερε ότι αυτή θα είναι 5,6%. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, Τοχισίκο Φουκούϊ, στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής στο Τόκυο, ανέφερε ότι η αναθεώρηση του ΑΕΠ δείχνει την τάση ανάκαμψης. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ανέφερε επίσης, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζωρτζ Μπους κατά την διάρκεια ομιλίας του στη Τζώρτζια των ΗΠΑ, ανέφερε ότι οικονομική ανάπτυξη της Ιαπωνίας, είναι σταθερή.

«Ολο και καλύτερα νέα υπάρχουν για το γιέν τώρα», ανέφερε ο Mike Newton, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς συναλλάγματος με την HSBC Holdings Plc.

Στις 6:43' π.μ. στο Λονδίνο (τοπική ώρα), το γιέν αναρριχήθηκε στα 109,11 έναντι του δολαρίου από 109,66 γιέν που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Αυξήθηκε στα 108,91 γιέν και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 6 Μαΐου. Εναντι του ευρώ, το ιαπωνικό νόμισμα σημείωσε άνοδο φθάνοντας στα 133,54 γιέν από 134,50 γιέν.

Αυτήν την εβδομάδα η HSBC εισηγείται αγορά του γιέν, το οποίο προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 108,25 δολάρια.